'To je kao rak u u biološkom tijelu' / Srpski 'vuk' s Wall Streeta ima crnu prognozu: 'Stiže kriza kakvu nismo vidjeli 50 godina!'; U priču je ugurao i Putina

Image
Foto: Profimedia

Đukanović objašnjava da nitko nije odgovoran za ono što se dogodilo bankama u Americi već da je njihovo zatvaranje posljedica inflacije izazvane ratom u Ukrajini

16.3.2023.
6:45
Profimedia
VOYO logo

Broker Vladimir Đukanović, poznat kao 'srpski vuk s Wall Streeta' kaže da će kriza izazvana propašću američke Banke Silicijske doline (Silicon Valley Bank - SVB) neminovno zahvatiti i Europu te da će mnoge financijske institucije platiti cijenu zbog visoke inflacije.

''Ako inflacija i ove godine bude na visokoj razini, vidjet ćemo sve više bankrota u financijskom sustavu'', rekao je Đukanović, a prenosi beogradski Mondo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSRNULI ŠVICARSKI DIV /

Banka Credit Suisse u velikim problemima: Dionice joj pale za 20 posto nakon što je njen najveći dioničar objavio jednu vijest

Image
POSRNULI ŠVICARSKI DIV /

Banka Credit Suisse u velikim problemima: Dionice joj pale za 20 posto nakon što je njen najveći dioničar objavio jednu vijest

Ne zna hoće li ova kriza biti poput one 2008.

On tvrdi da je razlog zatvaranja SVB-a povlačenje novca radnika iz IT sektora i startupova.

''U SVB-u je novac držalo puno radnika iz IT sektora i iz startupova. Osiguran im je povrat do 250.000 dolara i tko god je imao više novca od toga, bit će u problemu. Američki fond najavio je bailout. Bit će neke pomoći'', kaže ovaj 'vuk' s Wall Streeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da je situacija sa zatvorenom Signature bankom drugačija jer su u njoj novac držali ljudi koji se bave kriptovalutama. No, rekao je da se ne zna hoće li ova kriza biti slična onoj iz 2008. godine.

''Kad imaš visoku inflaciju ne možeš naći kvalitetne projekte na kojima možeš stvoriti novac. Sama banka ulazi u problem jer pada cijena obveznica koje drži'', kaže Đukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve ovo je Putinova 'veponizacija' inflacije'

Đukanović objašnjava da nitko nije odgovoran za ono što se dogodilo bankama u Americi već da je njihovo zatvaranje posljedica inflacije izazvane ratom u Ukrajini.

''Sve ovo što govori je Putinova 'veponizacija' inflacije. Imate veliku inflaciju na svjetskoj razini, roba ne stiže, a cijene neprestano rastu. Mislim da smo već ušli u spiralu inflacije, što će biti problem koji se neće riješiti za godinu-dvije. Posljednji put smo imali takvu situaciju 1970-ih i tada je kriza trajala više od 10 godina'', upozorio je ovaj broker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da središnje banke ne reagiraju na cjelokupnu situaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

''To je kao rak u u biološkom tijelu. Što brže reagiraš, što ga brže ukloniš, prije ćeš ozdraviti. Ako ga ne ukloniš, zna se koja je sudbina'', zaključio je Đukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo