Srbi u panici: Hrvati žele pokupovati sve naše tvrtke

Srbijanski mediji pišu kako hrvatske tvrtke imaju plan preuzeti potpunu kontrolu nad regijom. Kao glavne aktere navode tvrtke Agrokor Ivice Todorića, Atlantic grupu Emila Tedeschija i Kraš koji vodi Nadan Vidošević.

arti-201007020111006”Hrvatske firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, uz pomoć svoje države i kredita Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), planiraju kupiti što veći broj prehrambenih tvrtki u Srbiji”, piše beogradski Press.

List nadalje piše da je želja Hrvatske da u vijeme ekonomske krize u Srbiji, za ne tako veliki novac, kupi prehrambene tvrtke i tako u u potpunosti preuzme kontrolu u regiji.

Prema saznanjima Pressa, nosioci ovog plana su Agrokor Ivice Todorića, Atlantic grupa Emila Tedeschija, te Kraš, koji vodi Nadan Vidošević, a cilj je da kupe i Jaffu iz Crkvenke, Carnex iz Vrbasa, požarevački Bambi i begoradski Imlek.

Prvi korak ka ostvarivanju tog plana već je napravljen kad je Atlantic 1. srpnja kupila Drogu Kolinsku za 382 miljuna eura, u okviru koje su Soko Štark sa ‘Krem bananicom’ i ‘Smokijem’, ‘Grand kafa’ i ‘Palanački kiseljak’.

Slučajno ili ne, piše Press, odmah nakon kupovine Droge, 8,53 posto dionica Atlantica kupio je EBRD za ukupno 57,5 milijuna eura. Ističe se i podatak da je još magazin Forbes procjenio bogatstvo Tedeschija na 120 milijuna eura, tri puta manje od investicije za kupovinu Droge.

Press otkriva i da je Kraš već nekoliko puta službeno tražio od vlasnika Jaffe iz Crvenke Nebojše Šaranovića da im proda tvrtku. Navodno su na zadnjem sastanku predstavnici Kraša rekli Šaranoviću da već imaju osiguran novac za kupovinu Jaffe, no on im je odgovorio da u sljedećih 10 godina ne želi prodati tvornicu.

Također, tvornicu mesa i pašteta Carnex, čiji je vlasnik investicijski fond Asmore, planira kupiti jedna od firmi Ivice Todorića, čiji je Agrokor u navodnim pregovorima sa investicijskim fondom Salford oko kupovine Tvornice Bambi i mljekare Imlek.

U Srbiji trenutno radi 200 hrvatskih firmi, dok samo nekoliko srbijanskih firmi posluje na hrvatskom tržištu. Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da je jako nezadovoljan što srbijanske firme nisu bolje pozicionirane u Hrvatskoj, bar za trećinu koliko su hrvatske u Srbiji.

Prethodni članci:

arti-201007020111006
arti-201006300833006
arti-201007140538006
arti-201007190161006

Povratak na Net.hr