PRIHVATILI POZIV BEOGRADA / Srbi bojkotirali izbore na sjeveru Kosova. Izlaznost 3,47 posto: 'Loše s političkog aspekta'

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Petković, inače Vučićev čovjek od povjerenje i blizak suradnik, ocijenio je da ne može biti daljnje normalizacije odnosa s Kosovom ako prištinske vlasti ne pristanu na formiranje Zajednice srpskih općina koja je dogovorena 2013. Briselskim sporazumom dviju strane uz posredovanje Europske unije

23.4.2023.
22:14
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova većinski naseljene Srbima održani su u nedjelju uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Pravo glasa imalo je ukupno 45.098 birača, a Središnje izborno povjerenstvo (CIK) priopćilo je večeras da ih je glasalo 1567, što je tek 3,47 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici SL-a, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

U izbornoj utrci sudjelovalo je 10 kandidata, od kojih samo jedan iz srpske zajednice - Slađana Pantović, neovisna kandidatkinja za predsjednicu općine Zvečan. Njena kandidatura izazvalo je podrugljive komentare provladinih medija u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VUČIĆ PODRŽAVA /

Na sjeveru Kosova otvorena birališta, većina Srba ih bojkotira. Izlaznost vrlo mala

Image
VUČIĆ PODRŽAVA /

Na sjeveru Kosova otvorena birališta, većina Srba ih bojkotira. Izlaznost vrlo mala

Službeni Beograd ocijenio je večeras da je "pobjednik ovih izbora srpski narod na Kosovu, koji ih je bojkotirao jer ne želi okupaciju".

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Petar Petković rekao je novinarima na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji da je na sjeveru glasalo samo 13 Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, nazivajući izbore "antidemokratskim i nelegitimnim", ocijenio da su ih "bojkotirali i kosovski Albanci", ustvrdivši da ih je glasalo 449 manje nego na izborima koji su održani 2021. godine.

"Ovo je poraz i onog dijela međunarodne zajednice koji je najavio da će priznati rezultate ovih izbora", rekao je novinarima Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla ocijenio je da se današnji izbori mogu smatrati "uspješnim sa sigurnosne i pravne točke gledišta, ali ne i s političke", objavio je prištinski portal Koha.

On je rekao da je za "žaljenje što su srpski građani Kosova bili meta pritiska Beograda i kriminalnih struktura", ocjenivši da je dobro što "nije bilo incidenata i problema", a da je "s političkog aspekta veoma loše" što građani Kosova srpske nacionalnosti, "zbog iznimnih pritisaka Beograda i njegovih kriminalnih struktura, nisu sudjelovali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč glasnim i kategoričkim primjedbama Beograda da Srbi neće sudjelovati jer Priština ne pristaje na formiranje Srpske zajednice općina na Kosovu i povlačenje policije i specijalaca sa sjevera Kosovo, Sjedinjene Države i Europska unija podržale su razvoj izbornog procesa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je danas izbore na sjeveru Kosova "okupacijskim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je u Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Jasenovca, rekao kako Srbi na sjeveru "neće služiti tuđim interesima".

Petković, inače Vučićev čovjek od povjerenje i blizak suradnik, ocijenio je da ne može biti daljnje normalizacije odnosa s Kosovom ako prištinske vlasti ne pristanu na formiranje Zajednice srpskih općina koja je dogovorena 2013. Briselskim sporazumom dviju strane uz posredovanje Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petković je, govoreći o najavljenom sastanku Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 2. svibnja u Bruxellesu, rekao da će Vučić "nastupati s pozicije mira i stabilnosti".

Na sastanku u Bruxellesu očekuje se dogovor o nastavku primjene europskog plana za normalizaciju odnosa s kojim su se dvije strane suglasile, ali imaju različite poglede na metodologiju i hodogram implementacije ključnih točaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo