PRISTAO EUROPSKI PARLAMENT / Priština kosovskim Srbima dala rok: Imaju osam mjeseci za zamjenu putovnica

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Na pitanje mogu li kosovski Srbi koji imaju putovnice izdane u Srbiji, koja je također u režimu vizne liberalizacije, ipak slobodno putovati s tim dokumentima nakon odluke o liberalizaciji viza EU-Kosovo, Reuten je poručio da ne mogu

19.4.2023.
21:43
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Prištinske vlasti su, poslije pristanka Europskog parlamenta na viznu liberalizaciju s Kosovom, u srijedu poručile kosovskim Srbima koji imaju putovnice izdane u Srbiji da ih mogu zamijeniti kosovskim dokumentima u narednih osam mjeseci kako bi mogli bez viza putovati u zemlje Unije.

Europski parlament podržao je u utorak sporazum Europske unije i Kosova o ukidanju kratkoročnih viza, što će građanima Kosova omogućiti putovanja u EU, a građanima država članica Unije na Kosovo bez viza na razdoblje do 90 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi izjavio je danas da, nakon potpisivanja akta o viznoj liberalizaciji, svi vlasnici putovnice izdane u Srbiji imaju rok od osam mjeseci da uzmu "regularne kosovske isprave", objavio je portal Kosovo online.

Image
NAPETO PRIJE IZBORA /

Vučićev video u kojem tvrdi da je kosovski premijer 'riješio da napadne Srbe' razjario političku elitu. Proširila se i lažna vijest

Image
NAPETO PRIJE IZBORA /

Vučićev video u kojem tvrdi da je kosovski premijer 'riješio da napadne Srbe' razjario političku elitu. Proširila se i lažna vijest

"Beograd nije na Kosovu. Tko ima putovnicu izdanu u Beogradu, nadam se da će iskoristiti period od osam mjeseci da je promijeni", rekao je Bislimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je obećao kako će vlada Kosova napraviti sve da ubrza taj proces i da do 1. siječnja iduće godine "svi građani Kosova imaju legalnu i validnu putovnicu".

Nizozemski zastupnik EP-a i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji Thijs Reuten istakanuo je da se Kosovo, kao posljednja zemlja zapadnog Balkana, pridružilo bezviznom režimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje mogu li kosovski Srbi koji imaju putovnice izdane u Srbiji, koja je također u režimu vizne liberalizacije, ipak slobodno putovati s tim dokumentima nakon odluke o liberalizaciji viza EU-Kosovo, Reuten je poručio da ne mogu.

"Odluka je vrlo pažljivo sročena. Državljani Kosova s kosovskim dokumentima moći će slobodno putovati", objasnio je nizozemski zastupnik iz Skupine Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vizna liberalizacija stupit će na snagu kada se uspostavi Europski sustav informacija i ovlasti za putovanja, a najkasnije 1. siječnja 2024. godine.

Srbija ne priznaje neovisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine i, slijedom odredbi državnog Ustava, smatra ga svojim teritorijem. Uz putovnice i ostale dokumente, vlasti u Srbiji kosovskim Srbima izdaju i registarske tablice, koje su prethodnih mjeseci bile uzrokom jedne od čestih kriza na relaciji Beograd-Priština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo