IZBORI U BiH

ŠOK U BOSNI: Hoće li Srebrenicu doista voditi čovjek koji negira da se ondje dogodio genocid?

Glasovi se u BiH i dalje prebrojavaju, ishod je izvjestan za većinu lokalnih jedinica, no još se ne zna hoće li na vlast u Srebrenici doći blok srpskih stranaka i njihov kandidat za načelnika Mladen Grujičić ili će načelnikom ostati Ćamil Duraković kao bošnjački kandidat.

Ako je vjerovati sumornom raspoloženju unutar bošnjačkih stranaka koje su poduprle kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice, izvjesno je kako su mali izgledi da on dobije još jedan mandat. Ipak, još uvijek se čekaju glasovi prognanih Srebreničana.

Na mrežnim stranicama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) danas su stajali podaci s 85 posto obrađenih biračkih mjesta u samoj općini, iz kojih proizlazi kako je Durakovićev protukandidat Mladen Grujičić (SNSD) i dalje u velikoj prednosti jer je osvojio više od 3800 glasova, dok je Duraković dobio malo više od 1600.

Čekaju se glasovi prognanih Srebreničana

No i ranije se znalo kako će ishod izborne utrke u toj općini ovisiti o glasovima prognanih srebreničkih Bošnjaka koji žive u inozemstvu ili u nekim drugim općinama unutar BiH. Njihovi glasački listići i dalje pristižu poštom ili se prebrojavaju u općinama u kojima su glasovali što će potrajati i idućih dana.

POSLIJEIZBORNO LUDOVANJE: U Srebrenici Srbi slavili uz policiju, Dodik zapjevao, neki skakali u fontanu…

“O tome ovisi naša pobjeda u Srebrenici. Ja sam uvjeren da su (glasači iz dijaspore) odgovorni i ako se dogodi veliki postotak prijavljenih glasova iz Srebrenice onda je naša pobjeda izvjesnija”, kazao je za “Dnevni avaz” visoki dužnosnik SDA Sadik Ahmetović.

Aktualni načelnik Duraković potvrdio je u utorak kako mu je sumnjiv i ishod prebrojavanja glasova s biračkih mjesta u samoj Srebrenici pa će tražiti ponavljanje cijelog postupka.

Tko je Mladen Grujičić?

U slučaju da glasovi prognanih Bošnjaka ne donesu prevagu Durakoviću, vodstvo Srebrenice preuzet će Mladen Grujičić, čovjek čija je sama kandidatura bila golema provokacija u Srebrenici. Grujičić, naime, otvoreno negira genocid koji je u toj općini počinjen 1995. godine.

Podršku za kandidaturu dobio je od svih srpskih stranaka okupljenih u koaliciji ‘Zajedno za Srebrenicu’, a inače je član Dodikovog SNSD-a. Nakon što je predstavljen kao kandidat spomenute koalicije, predsjednik OO SDS-a Srebrenica Momčilo Cvjetinović predstavio ga je kao čovjeka koji ‘potječe iz obitelji koja je nastradala u ovom ratu, on je intelektualac, mlad, perspektivan, nije ništa činio na štetu srpskih nacionalnih interesa, nije se ogriješio ni o jedan zakon’ te je ustvrdio kako’nema razloga da netko, ne samo od Srba nego i od Bošnjaka, ne glasuje za njega’.

U intervjuu koji je ranije ove godine dao za srpske Novosti, Grujičić je potpuno iskritizirao aktualnog načelnika Durakovića i ponovio što misli o genocidu. ‘To je nametnuta priča i past će kad-tad. Nijedan Srbin i većina Bošnjaka koji ovdje žive ne vjeruju u hašku farsu. Bošnjake koji govore o tome da genocida nije bilo proglašavaju čak ludim’, rekao je tada Grujičić.

Nije štedio riječi ni po pitanju Majki Srebrenice. ‘Gospodin Duraković je čovjek koji je u minulih šest godina nanio golemu štetu svima. On živi u Srebrenici, ali u gradu, među ljudima, nema ga. Isti je slučaj i s Udruženjem “Majke Srebrenice”. Malo ovih žena živi u našoj sredini. Financiraju se iz proračuna Federacije i njihovo djelovanje je isključivo u službi politike Sarajeva’, rekao je.

TKO SU POBJEDNICI I GUBITNICI IZBORA U BIH: Dodik pomeo oporbu, HDZ slavi veliki uspjeh

Povratak na Net.hr