SLOVENIJA IDE U LOCKDOWN: / Od travnja zabranjeno kretanje izvan regija, radi se od doma, maske obavezne na otvorenom...

Od 1. do 11. travnja opet će biti zabranjeno kretanje izvan regija, osim na sam Uskrs kad će se moći okupiti do šest osoba iz dvaju kućanstava zajedno s djecom iz istih obitelji

28.3.2021.
18:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slovenska vlada prihvatila je u nedjelju popodne preporuku epidemiologa da se zbog rasta broja novozaraženih u zemlji uvedu strože protuepidemijske mjere, odnosno 11-dnevno zatvaranje koje će biti na snazi od 1. do 11. travnja.

U tom će razdoblju opet biti zabranjeno kretanje izvan regija, osim na sam Uskrs kad će se moći okupiti do šest osoba iz dvaju kućanstava zajedno s djecom iz istih obitelji. Najveći dio javne administracije uvest će rad od kuće, koji je, uz korištenje godišnjih odmora, preporučen i državnim poduzećima, te privatnim poslodavcima.

Ponovo se uvodi i obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom.

Nove restrikcije u vezi prelaska granice

Stroži uvjeti i restrikcije pri ulasku u Sloveniju stupaju na snagu već od ovog ponedjeljka bez izuzetaka, a za ulazak će vrijediti samo negativni PCR testovi, kazao je za medije ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Premijer Janez Janša je kazao da se pojačana kontrola na vanjskih granicama uvodi i zbog "alarmantnog stanja" glede rasta epidemije u nekim državama na zapadnom Balkanu. Javni prijevoz prometovat će u ograničenom opsegu, po režimu vožnje za nedjelju i blagdane.

Škole i vrtići opet se privremeno vraćaju na režim na daljinu, osim za djecu roditelja zaposlenih u važnoj državnoj infrastrukturi.

Porast zaraženih zbog novih sojeva, dominira britanski

Slovenska vlada objavila je u nedjelju da je u zadnja 24 sata sa 3461 testom potvrđeno 640 novozaraženih, uz 18,8 posto pozitivnih testova. Sa još sedam smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica covida-19 povećao se na 4018.

Svi podaci u zadnje vrijeme pokazujuu brzo širenje epidemije, što epidemiolozi pripisuju pojavi novih sojeva, naročito britanske varijante virusa koja je zaraznija i izaziva više hospitalizacija. Po nekim procjenama, ona je sada dominantna i na nju se trenutno odnosi 60 posto svih potvrđenih slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da se novim zatvaranjem "kupuje vrijeme" za očuvanje održivosti zdravstvenih kapaciteta u bolnicama, dok se ne procijepe starije osobe i rizične skupine, za što će biti potreban još koji mjesec.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali