neki su zatražili azil

SLOVENCI O MJERAMA ZAŠTITE SCHENGENA: Parlament raspravljao o izbjegličkoj krizi

Slovenski parlament u srijedu poslije podne završio je izvanrednu sjednicu sazvanu na zahtjev oporbe koja smatra da vladine mjere zaštite schengenske granice s Hrvatskom nisu dovoljne i da treba donijeti nove u očekivanju novog vala izbjeglica i migranata tzv. balkanskom rutom.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez kazao je da se parlament u zatvorenom dijelu zasjedanja upoznao s djelovanjem državnog sustava za obavještavanje i sigurnost te kako pomoći vladi u odlukama na vanjskopolitičkom, obrambenom i sigurnosnom području.

Vladajuća većina premijera Mire Cerara u raspravi je zastupala stajalište da su sadašnje mjere poduzete na granici dovoljne i da je policija izvršila svoj zadatak budući da je od četvrtka do danas u Sloveniju iz Hrvatske propušteno 3580 izbjeglica i migranata koji su najvećim dijelom propušteni u Austriji, dok je u Sloveniji samo 40-ak izbjeglica, od kojih će se neki repatrirati, a nekolicina ih je zatražila i azil.

Ako Njemačka zatvori granice nastat će problem

Vodstvo parlamenta priopćilo je nakon završetka izvanredne sjednice da su se zastupnici upoznali sa situacijom u zemljama iz kojih migranti dolaze i mogućim sigurnosnim ugrozama za Sloveniju i EU, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da se i dalje mogu očekivati migrantski valovi prema Europi.

Oporba tvrdi da bi se Slovenija uskoro mogla naći u situaciji u kojoj je protekli tjedan bila Hrvatska i da bi u nju mogli doći deseci tisuća izbjeglica, što bi se moglo pokazati opasnim za nacionalnu sigurnost kad Njemačka zatvori granice za azilante.

Zahtjeve oporbe da parlamentu raspravi odgovornost ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar u vezi s nekim propustima u regulaciji protoka izbjeglica kroz Sloveniju vladajuća većina je odbila, jednako kao i mišljenja da se odmah u čuvanju granica angažira vojska. Sloveniji koja poštuje ljudska prava i humanitarni aspekt sadašnje krize militarizacija nije potrebna, rekla je vlada.

Povratak na Net.hr