DUHOVI PROŠLOSTI / Slovačka se ispričala što je prisilno sterilizirala najmanje nekoliko tisuća romskih žena

Image
Foto: Shutterstock

Prisilne sterilizacije odvijale su se između 1966. i 1989. s ciljem da se ograniči broj djece rođene u manjinskoj skupini Roma

25.11.2021.
7:50
Shutterstock
Play logo

Slovačka vlada službeno se ispričala za prisilnu sterilizaciju romskih žena koja se događala desetljećima u toj zemlji.  

Vladajuća slovačka koalicija objavila je izjavu u kojoj osuđuje kršenje ljudskih prava koje se zbivalo godinama te se ispričala svima pogođenima, objavila je službena novinska agencija TASR. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj sterilizacija moguće je samo procjenjivati, no najmanje je nekoliko tisuća žena bilo podvrgnuto tom postupku, objavila je na svojoj službenoj stranici romska predstavnica u vladi. 

Ograničavali su broj djece

Prema navodima vlade, prisilne sterilizacije odvijale su se između 1966. i 1989. s ciljem da se ograniči broj djece rođene u manjinskoj skupini Roma.

No, prema priznanju vlade,  i nakon pada komunizma, u razdoblju između 1990. i 2004., romske žene bile su bespravno prisiljavane u klinikama na pristanak na sterilizaciju nakon dobivanja djece.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Vijeće Europe godinama su tražile od Slovačke da prizna sistematsko kršenje ljudskih prava protiv Roma i da kompenzira žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja MIjatović pozdravila je, u objavi na Twitter računu, ispriku slovačkih vlasti kao važan prvi korak. No, dodala je, mehanizam za kompenzaciju morao bi biti što prije uspostavljen.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo