OGLAS

ŽRTVE KLIMATSKIH PROMJENA / Slonovi ugibaju u Zimbabveu od žeđi. Suša je pogodila park Hwange: 'Dobivamo manje kiše'

Image
Foto: Profimedia

U Hwangeu živi 45.000 slonova, a odrastao slon treba 200 litara vode dnevno. Ali kako je izvora vode sve manje, crpke na solarni pogon u 104 bušotine ili bunara ne mogu izvući dovoljno vode

8.12.2023.
13:40
Profimedia
VOYO logo

Deseci slonova uginuli su od žeđi u zimbabveškom popularnom nacionalnom parku Hwangeu, a zaštitnici strahuju da će ih uginuti još više jer suša, uzrokovana klimatskim promjenama i globalnom vremenskim obrascem El Nino isušuje pojila.

Sezonski El Nino, koji uzrokuje toplije i suše vrijeme tijekom cijele godine, pogoršan je klimatskim slomom, kažu znanstvenici, što je razlog za zabrinutost na aktualnim raspravama COP28 o klimatskim mjerama u Dubaiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oslanjamo se na umjetnu vodu'

Kroz Hwange ne prolazi veća rijeka i životinje ovise o bušotinama na solarnu energiju, rekao je dužnosnik Uprave za parkove i divlje životinje Zimbabvea (Zimparks).

"Oslanjamo se na umjetnu vodu jer nam se površinska voda smanjila. Budući da slonovi ovise o vodi, više ih je uginulo", rekla je za Reuters glavna ekologinja Zimparksa u Nacionalnom parku Hwange Daphine Madhlamoto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEPOZNATI SADIST /

Dokazala da mačke imaju devet života: Samostrelom probio Maci vrat, ona čudom preživjela

Image
NEPOZNATI SADIST /

Dokazala da mačke imaju devet života: Samostrelom probio Maci vrat, ona čudom preživjela

U Hwangeu živi 45.000 slonova, a odrastao slon treba 200 litara vode dnevno. Ali kako je izvora vode sve manje, crpke na solarni pogon u 104 bušotine ili bunara ne mogu izvući dovoljno vode.

Reuters je vidio desetke uginulih slonova u blizini pojilišta, a dužnosnici parka rekli su da su drugi slonovi uginuli u grmlju ostajući plijen lavovima i lešinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klimatske promjene

"Park je svjedok utjecaja klimatskih promjena. Dobivamo manje kiše", rekla je Madhlamoto.

Kišna sezona u Zimbabveu traje od studenog do ožujka, ali ove godine jedva da je bilo kiše. Očekuje se da će se suša nastaviti u 2024., prema zimbabveškoj meteorološkoj službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimparks navodi da su životinje prisiljene hodati na velike udaljenosti u potrazi za vodom i hranom, a nekoliko krda slonova prešlo je u susjednu Bocvanu.

POGLEDAJTE VIDEO: Pili su ga Sumerani i Egipćani, a sada mu prijete klimatske promjene. Hmelja je sve manje: 'Pivo više neće biti pivo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupine za zaštitu prirode pokušavaju slonove opskrbiti dodatnom količinom vode uklanjanjem mulja iz pojilišta i pumpanjem više vode kroz solarne bunare kako bi pomogle u suočavanju s krizom.

Zimbabve ima populaciju od gotovo 100.000 slonova, ali ima kapacitet samo za nešto više od polovice njih, što znači da su nacionalni parkovi pretrpani, navodi zimbabveška uprava za parkove i divlje životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo