SKANDAL U VRHU CIA -e 'Ljubavnici sam odavao strogo cuvane tajne'

Bivsi direktor CIA-e David Petraeus priznao je krivnju za neovlasteno raspolaganje tajnim dokumentima u izvanbracnom skandalu tog bivseg generala americke vojske s casnicom rezervnih snaga, objavilo je u utorak ministarstvo pravosuda.

Dokumenti u kojima Petraeus priznaje krivnju predani su sudu u Charlotteu u saveznoj drzavi Sjevernoj Karolini. Umirovljeni general izjasnio se da je kriv po optuznici koja ga tereti za neovlasteno premjestanje i zadrzavanje povjerljivih dokumenata.

Nece morati u zatvor jer je priznao

Priznanje krivnje vjerojatno znaci da Petraeus nece morati u zatvor, rekao je pravosudni izvor.

Bivsem generalu prijetila je jednogodisnja zatvorska kazna. No, tuzitelji se prema nagodbi nece protiviti nekoj drugoj kazni, a vlada i njegovi odvjetnici predlozili su kaznu od 40.000 dolara i dvije godine kusnje.

Ljubavnici odao povjerljive dokumente

Petraeus trenutno obnasa visoku duznost u privatnoj tvrtki Kohlberg Kravis Roberts (KKR) i ostat ce na celu njezina Globalnog instituta, objavila je kompanija.

Istraga ministarstva pravosuda bavila se time je li Petraeus omogucio ljubavnici Paoli Broadwell pristup svojoj elektronickoj posti u CIA-i i ostalim povjerljivim dokumentima.

Petraeus je duznost sefa CIA-e napustio u studenom 2012. kada je njegova afera objavljena u javnosti. Bio je jedan od vodecih americkih vojnih zapovjednika u posljednje vrijeme, medu ostalim zapovjednik americkih snaga u Iraku i Afganistanu.

Povratak na Net.hr