SKANDAL U BIH ZBOG DODIKOVOG POKLONA LAVROVU: / 'Nanosi nam se ogromna šteta, moramo istražiti kako je on došao do toga'

17.12.2020.
12:15
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upozorila je u četvrtak kako je nužno ozbiljno istražiti pod kojim je okolnostima predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik došao do ikone iz Ukrajine koju je poklonio šefu ruske diplomacije, jer je možda riječ o ukradenoj umjetnini.

"Nanosi se ogromna šteta BiH kada se jedan visoki dužnosnik nađe pod određenom optužbom da je poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturno blago. Treba se hitno opravdati kako je došlo do toga", kazala je Turković u izjavi za sarajevski portal Klix.

Veleposlanstvo Ukrajine u BiH u srijedu je uputilo diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje tražeći pojašnjenje o statusu ikone koju je sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dodik poklonio Sergeju Lavrovu tijekom njihova susreta u Istočnom Sarajevu početkom tjedna.

Mediji bliski Dodiku dali su velik publicitet tom činu navodeći kako je Lavrovu poklonjena pozlaćena ikona, navodno stara 300 godina, koja je "pronađena u Lugansku", dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Pečat otkriva gdje je registrirana

Na poleđini ikone vidljiv je pečat otisnut u vosku koji dokazuje da je ta umjetnina registrirana u Ukrajini u razdoblju dok je ta zemlja bila u sastavu SSSR-a.

U noti ukrajinskog veleposlanstva, čiju su presliku objavili mediji u BiH, stoji kako bi "nepružanje javnog, neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja" sumnji u način posjedovanja umjetnine podrijetlom s teritorija Ukrajine, koji se privremeno nalaze pod okupacijom Ruske Federacije, označio "podršku agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću tisuća ukrajinskih građana".

Turković je kazala kako je ukrajinska diplomatska nota odmah proslijeđena Predsjedništvu BiH radi očitovanja, dodajući kako očekuje hitnu reakciju državnog vrha, jer je riječ o ozbiljnim optužbama koje impliciraju krađu umjetnine.

'To je vrlo ozbiljno'

"Normalno bi bilo da dođe do vrlo hitne reakcije, jer je to vrlo ozbiljan upit, da ne kažem optužba", kazala je ministrica Turković.

Njena je ocjena kako bi u cijeloj aferi moglo biti posla i za Tužiteljstvo BiH te Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), čija je zadaća ispitati moguće nezakonitosti pri pribavljanju ukrajinske umjetnine.

Dodik niti bilo tko iz njegovog ureda do četvrtka se nisu oglasili o tome kako je sporna ikona završila u njegovim rukama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali