Play ponuda

VIDEO: / Bande siluju, kradu organe i muče bebe

shimmer fallback

Kradu im organe, a krvnici ih ostavljaju sa svježim ranama da umru u pustinji. Otimaju ih i vraćaju obiteljima tek nakon isplate otkupnine.

21.9.2012.
12:23
Play ponuda

Afričke izbjeglice iz kriznih područja koje se pokušavaju spasiti od bijede i rata u svojim zemljama u Sinajskoj pustinji očekuje najveća prepreka – beduinska plemena koja se bave trgovinom ljudima.

CNN je napravio šokantan dokumentarac o ovim nesretnicima koji iz Sudana, Etiopije i Eritreje pokušavaju prebjeći u Izrael, koji je nastavak serijala iz 2011. godine Smrt u pustinji. Radi se o tisućama žrtava. Samo 2010. godine, pustinju je pokušalo prijeći 14.000 ljudi, a mnogi od njih nisu našli utočište na ulicama Tel Aviva.

'Vrištala sam, govorila da sam djevica, ali njih to uopće nije briga'

Nekima od njih kradu organe, a krvnici ih ostavljaju sa svježim ranama da umru u pustinji. Otimaju ih i vraćaju obiteljima tek nakon isplate otkupnine koje si rijetko koji od tih nesretnika može priuštiti. Mnoge su žene silovane, a neke od njih ostaju i trudne sa svojim zlostavljačima.

"Oni su okrutni ljudi, kriminalci, nemaju ljudske osjećaje poput nas. Vrištala sam, govorila da sam djevica, ali njih to uopće nije briga", ispričala je u suzama Tedisti Tekla, jedna od stotina djevojaka s ovakvim iskustvom.

Kada je dospjela do Izraela, abortirala je, jer bi, kako kaže, patila ostatak života.

Silovao je, a onda njihovo dijete palio zbog otkupnine

No, ima i onih koje zadržavaju unutar svojih kampova. CNN navodi da je u jednom takvom logoru rođena djevojčica Cecilia, koja danas ima pet godina. Kada je njena majka uspjela pobjeći, ispričala je organizacijama za zaštitu ljudskih prava da je dijete otac mučio i nanosio joj teške opekline na glavi kako bi od obitelji izvukao novac.

No, postoji i pokret otpora. Vođa beduinskog plemena Sawarka Mohammed Abu Billal osnovao je sigurnu kuću za žrtve torture trgovaca ljudima. Zbrinjava žrtve mučenja i silovanja koje neprestano nadolaze iz logora, izgladnjele i u dronjcima.

Play ponuda
Play ponuda