SEZONA ARMAGEDONA: / Za srijedu najavljen smak svijeta, a sljedeći već početkom listopada

Image
Foto: Thinkstock

Nedavno smo pisali o tome kako teoretičari zavjera tvrde da će šest ogromnih asteroida, koji se kreću prema Zemlji, udariti u naš planet između 21. i 28., a najvjerojatnije 23. rujna.

20.9.2015.
14:00
Thinkstock
Play logo

Probudimo li se u četvrtak ujutro živi i zdravi, moći ćemo zaključiti kako je to bio već dvadeseti "propali" smak svijeta u ovom tisućljeću, odnosno deseti u ovom desetljeću. Probudite li se razočarani, ne očajavajte previše jer sljedeći smak najavljen je već za nešto više od dva tjedna – 7. listopada, kada bi se, prema tumačenju Družbe eBiblije (eBible Fellowship) nešto gadno trebalo dogoditi Zemlji.

Svaki dan - Sudnji dan

Taj datum, naime, stiže točno 1600 dana nakon pompozne najave američkog radijskog propovjednika, danas pokojnog Harolda Campinga koji je tada izazvao poveću histeriju među Amerikancima, a i šire. Camping je objavio da će 21. svibnja 2011. strahoviti potresi uništiti Zemlju, a Bog će svega tri posto istinskih kršćana uzeti k sebi u Raj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je svanuo realtivnom miran, ali ni po čemu apokaliptičan 22. svibnja 2011., Camping je smjesta "pomaknuo" svoje predviđanje pet mjeseci kasnije - 21. listopada iste godine.

No, ni tada se - svi to možemo posvjedočiti - nije dogodilo ništa od njegovog strašnog proročanstva.

Camping je prvi puta najavio smak još 1988. godine, a otada je neumorno ponavljao svoje proročanstvo. Samo 1994. godine triput je mijenjao datum Sudnjeg dana kojim je punio (prazne?) glave svojih sljedbenika: najprije 6. a zatim 29. rujna i na koncu 2. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NUKLEARNIM ORUŽJEM PROTIV ASTEROIDA: /

Pripreme za pravi Armagedon

Image
NUKLEARNIM ORUŽJEM PROTIV ASTEROIDA: /

Pripreme za pravi Armagedon

Campingova promašena proročanstva

Harold Egbert Camping bio je neumoran u tjeranju smaka na konac. Već iduće 1995. taj je radijski propovjednik iz Kalifornije opet najavio smak za 31. ožujka kada se, znamo, isti opet nije dogodio. Svaki puta taj bi vremešni vlasnik medijskog imperija Family Radio International promašivao datum Sudnjeg dana, ali bi mu sljedbenici i dalje vjerovali. Sa sedam promašenih proročanstava vjerojatno drži prvo mjesto na neslužbenoj listi lažnog ili krivog proroštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On (Bog) je upozorio svijet da će tog dana biti završen Njegov program spašavanja. Nakon toga, sljedećih pet mjeseci cijeli svijet, osim izabranih, bit će podvrgnut Božjem posljednjem sudu. Kraj će doći vrlo tiho. To će se dogoditi 21. listopada. Tog dana izabrani će biti spašeni“, poručio je Camping najavljujući smak svijeta za 21. svibnja 2011. godine.

shimmer fallback
shimmer fallback

Krivo "iščitavanje" Biblije

Nakon što je promašio i taj najavljeni datum Sudnjeg dana, a da bi sačuvao ugled u kršćanskoj zajedinici i imidž u eteru, objasnio je da se toga dana ipak dogodio "svojevrsni spiritualni smak" te da je započelo razodblje "Božjeg suda" koje će okončati spašavanjem malobrojnih istinskih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje promašene najave opravdavao je krivim iščitavanjem znakova u Bibliji, a koliko je na koncu bio potresen i razočaran svojim promašajima, govori i to da je nakon "propalog" 21. svibnja doživio srčani udar od kojeg se nije oporavio sve do svoje smrti koncem 2013. u dobi od 92 godine.

Inače, tih dana jedna depresivna ruska tinejdžerica, pod dojmom najavljene apokalipse, oduzela si je život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mille non piú mille

Vratimo li se predviđanjima Sudnjeg dana, koja su kronološki lijepo pobrojana na Wikipediji, može se uočiti kako je njihov trend uzeo maha od 16. stoljeća, što se vjerojatno moće povezati s tadašnjim razvojem znanosti, a naročito astronomije. Govori o tome i progresivno množenje najavljenih smakova svijeta u stoljećima koaj su uslijedila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 16. stoljeću bilo je 12 najava smaka, u 17. već četrnaest, u 18. stoljeću šesnaest, a u 19. stoljeću – osamnaest, da bi u 20. stoljeću bilježili nevjerojatnih 55 armagedonskih proročanstava.

Kako se bližio kraj tisućljeća, raspoloženje je sve više odgovaralo onoj čuvenoj talijanskoj uzrečici "mille non più mille" iliti "nikada više tisuću".

Smakovima krcata 1999. godina

Možda baš stoga, u 1999. godinu, posljednju koja je započinjala tisućom, uguralo se čak devet najavljenih smakova, među kojima i ono slavno Nostradamusovo prorčanstvo da će "u 1999 i sedam mjeseci s neba sići Kralj Užasa i odvesti svijet svome kraju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Sjetimo se i histerije oko famoznog Y2K virusa koji je prvog dana 2000. trebao sva računala na svijetu učiniti beskorisnima, a s njima i čovječanstvo. Ili novije histerije oko Majanskog kalendara koja je dosegla vrhunac 2012. kada se također trebao dogoditi jedan od "izvjesnih" Sudnjih dana.

Obračun s nesvetim Trojstvom

Što se predstojećih datuma tiče, nakon što preživimo smak najavljen za iduću srijedu, a zatim i onaj 7. listopada, moći ćemo predahnuti od proročanstava, barem ovih dosad obznanjenih, čak punih pet godina – sve do 2020. kada bi se prema najavi američke astrologinje Jeane Dixon "Isus trebao vratiti i obračunati s nesvetim Trojstvom" (u sastavu Antikrist, Sotona i Lažni Prorok).

Taj bi okršaj, po Dixonovoj, trebao potrajati sve do 2037. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZNANSTVENICI TVRDE: “Otkrili smo kako će izgledati kraj svijeta”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživjet ćemo - do zadnjeg dana

Inače, i ona je, poput Campinga ali nešto suzdržanije, najavljivala isti scenarij još od 1962. godine. Od zanimljivijih proročanstava smakova koji nam slijede, vrijedi spomenuti i ono sir Isaaca Newtona koji je istražujući Bibliju zaključio da će svijetu smrknuti 2060. godine.

Play logo

Kako bilo, preživjeli smo već mnogo sudnjih dana, a i još ćemo. Do zadnjeg dana.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo