Serija eksplozija protresla milijunski grad: 24 mrtva, gotovo 300 ozlijeđenih

Najmanje 24 osobe su poginule, a 271 je ozlijeđena u eksploziji izazvanoj curenjem plina u drugom po veličini tajvanskom gradu Kaohsiungu, po najnovijim izvješćima u petak, a požar koji je prouzročila eksplozija gutao je sve pred sobom u četvrti punoj stambenih zgrada i trgovina.

I Središnji operativni centar za izvanredne situacije priopćio je da su pozvani policija i vojnici kako bi pomogli vatrogascima obuzdati požar u ovom lučkom gradu. Među poginulima su četiri vatrogasca. U medijskim izvješćima se navodi kako se očekuje da će rasti broj poginulih.

Predsjednik Ma Ying-jeou obećao je poduzimanje oštrih mjera kako bi se ubuduće spriječili takvi incidenti.

“Provest ćemo inspekcije kako bi izbjegli ponavljanje ovakve vrste katastrofe”, rekao je Ma.

//www.youtube.com/embed/iHCsxoaeE7Q

Stanovnici četvrti su izjavili da je eksplozija potresla zgrade poput potresa te da je srušila manje trgovine i prevrnula automobile.

Spasilačke ekipe izvukle su desetke ozlijeđenih iz velikog kratera koji je nastao od eksplozije na ulici.

Iako se za sada ne zna točan uzrok curenja plina, neki izvori navode puknute cijevi plinovoda, prenosi BBC. Tajvanska novinska agencija CNA kao uzrok eksplozije navodi curenje plina u kanalizacijskom sustavu. Snimke na mjestu događaja otkrivaju veliku štetu počinjenu na ulicama i zgradama.

//www.youtube.com/embed/N0QbaYbqQZk

Mjesna vatrogasna služba primila je dojavu o curenju plina u četvrtak kasno navečer, a potom je oko ponoći po mjesnom vremenu uslijedila serija eksplozija koja je zahvatila područje od dva do tri četvorna kilometra, nakon čega se plamen koji je zahvatio zgrade dizao visoko uvis.

Curenje plina propilena

Ministar gospodarstva Chang Chia-juch rekao je novinarima da prvotne procjene ukazuju na to da je eksploziju prouzročilo curenje plina propilena koji se koristi u proizvodnji plastike i tkanine.

Dvije tajvanske najveće petrokemijske kompanije objavile su da njihova postrojenja nisu stradala u eksploziji.

Dužnosnik tvrtke Formosa Petrochemical kazao je da njihova postrojenja nisu u blizini mjesta eksplozije te da funkcioniraju normalno, a slično je ustvrdila i CPC Corp., koja je u državnom vlasništvu.

Povratak na Net.hr