BALISTIČKI PROJEKTILI

SAUDIJSKI PRINC BIN SALMAN: ‘Iranska isporuka raketa milicijama u Jemenu je čin izravne vojne agresije’

Saudijski princ Mohamed bin Salman rekao je u utorak da je iranska isporuka raketa milicijama u Jemenu čin “izravne vojne agresije”, prenijela je saudijska državna agencija SPA.

Isporuka raketa Huti pobunjenicima koji su povezani s Iranom mogla bi biti “čin rata protiv Kraljevine”, navodi SPA Salmanovu izjavu iznesenu u telefonskom razgovoru s britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom.

Saudijska protuzračna obrana zaustavila je balistički projektil za koji kaže da ga je u subotu prema Rijadu ispalila milicija Hutija koja kontrolira velike dijelove  susjednoga Jemena, uključujući glavni grad Sanu, u jemenskome građanskom ratu.

Iran je opovrgnuo da stoji u pozadini lansiranja projektila odbijajući saudijske i američke izjave u kojima se osuđuje Teheran kao “destruktivne i provokativne” te kao “klevete”.

U intervjuu na CNN-u u ponedjeljak, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al Džubeir optužio je libanonski Hezbolah za ispaljivanje projektila na Rijad s teritorija pod kontrolom Hutija.

“Što se tiče projektila … ispaljenog na saudijski teritorij, to je iranski projektil koji je ispalio Hezbolah s teritorija koji su okupirali Huti u Jemenu”, rekao je.

Povratak na Net.hr