PRVANI PRESEDAN / Sarajevska krim mreža: Bivši načelnik kupio stan 'prljavim novcem' u Baškoj Vodi. Imovinu blokirali

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U priopćenju županijskog tužiteljstva u Sarajevu navode kako je u ovom slučaju u pitanju bila kompleksna istraga u koju su bili uključeni i Hrvatska, Srbija, Francuska, Turska, EUROPOL te misija UN na Kosovu

17.4.2024.
15:00
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu podignulo je optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Stari grad Ibrahima Hadžibajrića i skupine njegovih suradnika koje tereti za organizirani kriminal i korupciju, a prvi put je uspjelo ishoditi blokiranje sumnjivo stečene imovine u inozemstvu, odnosno Hrvatskoj.

Hadžibajrić te njegov sin i još tri osobe uhićeni su još u svibnju 2023. godine, a nakon opsežne istrage sada su optuženi za organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca te izborne prijevare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju županijskog tužiteljstva u Sarajevu navode kako je u ovom slučaju u pitanju bila kompleksna istraga u koju su bili uključeni i Hrvatska, Srbija, Francuska, Turska, EUROPOL te misija UN na Kosovu.

Image
PROPUCAN U RAME /

Pucnjava u migrantskom kampu u BIH: Jedna osoba ranjena, radnici se zaključali u kontejner od straha

Image
PROPUCAN U RAME /

Pucnjava u migrantskom kampu u BIH: Jedna osoba ranjena, radnici se zaključali u kontejner od straha

Istraga je pokazala kako je nekadašnji dugogodišnji načelnik sarajevske općine Stari grad stvorio kriminalnu mrežu kroz koju je, koristeći svoj službeni položaj, protuzakonito ustupao na korištenje drugim osobama nekretnine u općinskom vlasništvu i dopuštao protupravnu gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj su način on i članovi kriminalne skupine ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od milijun i 300 tisuća eura koju su potom "prali" na različite načine, uključujući kupnju nekretnina u inozemstvu.

Sam Hadžibajrić je "prljavim" novcem kupio stan u Baškoj vodi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev tužiteljstva u Sarajevu taj je stan sada blokiran, a ističu kako je time postavljen pravni presedan jer prvi put iskorištena takva mogućnost koja je pravosuđu na raspolaganju temeljem Strasburške konvencije iz 1990. godine kojom je predviđeno otkrivanje i oduzimanje imovine stečene kaznenim djelima.

"Ovime je tužiteljstvo Sarajevske županije postavilo temelj za tužiteljsku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inozemstvu", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Direkt obišao bosansku stranu granice gdje se pucalo: 'Iz Hrvatske se vrate goli, bosi, istučeni, krvavi'

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo