TRILATERALNI PAKT / Udružili se SAD, Velika Britanija i Australija, žele razviti hipersonično oružje

Image
Foto: Profimedia

SAD ulaže u istraživanje i razvoj hipersoničnih raketa koje putuju pet puta brže od zvuka, u vrijeme kada je ruska invazija na Ukrajinu povećala zabrinutost za europsku sigurnost

5.4.2022.
22:45
Profimedia
Play logo

Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija su u utorak se dogovorile suradnju u razvoju hipersoničnog oružja i kapaciteta za elektroničko ratovanje, objavio je ured britanskog premijera Borisa Johnsona nakon razgovora vođa novog obrambenog saveza AUKUS.

AUKUS, koji je pokrenut u rujnu prošle godine, naveo je Australiju da otkaže ugovor o nabavi francuskih podmornica i da se umjesto njih odluči za program podmornica na nuklearni pogon SAD-a i Britanije, što je narušilo odnose s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE NOŽ U LEĐA!' /

Novi vojno-politički pakt AUKUS nikome ne odgovara: Kinezi bjesne, a Francuska i EU su potpuno izigrane

Image
'TO JE NOŽ U LEĐA!' /

Novi vojno-politički pakt AUKUS nikome ne odgovara: Kinezi bjesne, a Francuska i EU su potpuno izigrane

'Ako ti se ne sviđa, ne nameći drugima'

Vođe AUKUS-a, Johnson, američki predsjednik Joe Biden i australski premijer Scott Morrison su u zajedničkoj izjavi rekli da su zadovoljni napretkom programa podmornica na nuklearni pogon i s konvencionalnim naoružanjem te da će saveznici nastaviti surađivati i u drugim područjima.

"Također smo se danas obvezali započeti novu trilateralnu suradnju na nadzvučnom i protunadzvučnom oružju i kapacitetima elektroničkog ratovanja", stoji u izjavi.

Kada su ga novinari pitali o dogovoru između Britanije, SAD-a i Australije, kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun je u utorak upozorio da bi to u drugim dijelovima svijeta moglo izazvati krizu nalik onoj na Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko ne želi vidjeti ukrajinski krizu trebao bi se suzdržavati od stvari koje bi druge dijelove svijeta mogle odvesti u krizu poput ove. Kao što kineska izreka kaže: ako ti se ne sviđa, nemoj to nametati drugima", rekao je Zhang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakete koje putuju pet puta brže od zvuka

SAD i Australija već imaju program razvoja nadzvučnog oružja naziva SCIFiRE, a britanski dužnosnici su rekli da iako se Britanija neće u ovom trenutku pridružiti tom programu, tri će zemlje zajedno raditi na istraživanju i razvoju u tom području kako bi proširile svoje mogućnosti.

Administracija predsjednika Bidena ulaže u istraživanje i razvoj hipersoničnih raketa koje putuju pet puta brže od zvuka, u vrijeme kada je ruska invazija na Ukrajinu u veljači povećala zabrinutost za europsku sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Uslijed ruske ničim izazvane, neopravdane i nezakonite invazije na Ukrajinu, ponavljamo svoju čvrstu predanost međunarodnom sustavu koji poštuje ljudska prava, vladavinu prava i mirno rješavanje nesuglasica bez prisile", rekli su vođe i dodali da potvrđuju svoju predanost "slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku".

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo