UŽIVO: RAT U UKRAJINI / Povlačenje iz Hersona će potrajati, civili su u panici; Glasne eksplozije u Melitopolju koji drže Rusi; Ukrajinci oslobodili 41 naselje na jugu

Image
Foto: Profimedia

Danas je 260. dan ruske invazije na Ukrajinu, a tijek događanja iz minute u minutu pratite na portalu Net.hr

10.11.2022.
7:27
Profimedia
Play logo
  • 260. je dan rata u Ukrajini
  • ISW: Rusko povlačenje iz Hersona vjerojatno nije zamka
  • Putin ne ide na summit G20 na Bali
  • Američki general: Rusi izgubili više od 100.000 vojnika
  • SAD neće poslati Ukrajini napredne dronove Grey Eagle MQ-1C
  • Mikolajiv slobodan od ruskih trupa
  • SAD: Rusi se možda planiraju povući iz Hersona

TIJEK DOGAĐAJA:

Ruske trupe koje se povlače 'raznijele TV centar' u Hersonu

22:50 - Lokalni ukrajinski mediji javljaju o kaotičnom stanju u Hersonu nakon najave Rusije da će se povući iz grada. Ruske snage optužene su da su digle u zrak dio televizijskog centra, kao i da su oštetile infrastrukturu za grijanje i struju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas, tijekom dana, ruske su trupe digle u zrak centar za emitiranje televizije Herson", objavila je internetska stranica IMI, jedna od dvije novine koje su izvijestile o razvoju događaja. "Prema našim kontaktima [televizijski] toranj je ostao netaknut."

Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je da ruske snage također uništavaju komunikacijsku infrastrukturu. "Ruska Federacija pljačka naše muzeje na privremeno okupiranim teritorijima, uklanja Wi-Fi routere iz domova i fizički zlostavlja naše ljude. To je beznadna civilizacijska zaostalost", napisala je na Telegramu.

U međuvremenu, guverner regije Herson imenovan od strane Ukrajine, Jaroslav Januševič, rekao je da su ruske trupe "odnijele javnu opremu, oštetile dalekovode i željele ostaviti zamku za sobom". Ukrajinske snage još nemaju pristup gradu i teško su stupile u kontakt s tamošnjim civilima danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenskij: Ukrajina je oslobodila 41 naselje na jugu zemlje

21:50 - Pojavljujući se u svom najnovijem video obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je oslobođeno 41 naselje na jugu Ukrajine. Međutim, rekao je da je neodređeni broj ukrajinskih vojnika ubijen u borbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas imamo dobre vijesti s juga", rekao je. "Ali iako smo radosni, moramo se sada i zauvijek sjetiti što ovaj pokret znači - svaki korak naših obrambenih snaga predstavlja… živote dane za slobodu Ukrajinaca."

Ukrajinski dužnosnici ranije su rekli da je samo danas oslobođeno 12 naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija postala brutalnija i discipliniranija pod novim zapovjednikom

21:30 - Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, rekao je za Reuters da su ruske trupe postale brutalnije i discipliniranije od imenovanja generala Sergeja Surovikina za zapovjednika ruskih invazijskih snaga.

Upitan je li se taktika Moskve promijenila pod generalom Surovikinom, Reznikov je rekao "da". Rekao je da Rusija sada koristi "terorističku taktiku" protiv civila i kritične infrastrukture, koristeći krstareće projektile, raketne projektile i bespilotne letjelice. "U Ukrajinu ne šalju jednu ili dvije rakete kao prije; koriste ih 40 dnevno i onda čekaju - pa opet, i opet", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane rekao je kako ne vjeruje da bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično. Ruski predsjednik Vladimir Putin je nagovijestio da bi upotrijebio nuklearno oružje ako bude potrebno za obranu Rusije, ali Reznikov je rekao: "Mislim da ga neće koristiti. Ali opet, kada za susjeda imate majmuna s granatom, morate procijeniti sve vrste rizika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajini je potrebna financijska pomoć ako bude prisiljena početi plaćati Starlinkove satelitske internetske sustave, rekao je Reznikov. Sustave trenutačno besplatno pruža tvrtka SpaceX Elona Muska, no Musk se ranije javno žalio na financijske gubitke koje je njegova tvrtka imala u Ukrajini. Multimilijarder je kasnije obećao da će usluge financiranja zadržati besplatno.

"Dobili smo njegova obećanja da će nastaviti organizirati uslugu za naše Starlinkove u Ukrajini", rekao je Reznikov, dodajući da su neki sateliti dani besplatno, ali da je druge plaćala Ukrajina.

Ukrajina još nema pristup Hersonu

21:10 - SAD je ranije izvijestio da se vide neki dokazi da se ruske trupe planiraju povući iz ukrajinskog grada Hersona. Ali Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, kaže da Ukrajina još uvijek "ne vidi dokaze o velikim pokretima trupa iz Hersona", zbog čega su ukrajinski dužnosnici i dalje skeptični prema najavama iz Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je Rusija jučer najavila povlačenje, u gradu su bili deseci tisuća ruskih vojnika. Sak je rekao da su to "značajne brojke" pa ćemo morati "pričekati i vidjeti" hoće li se početi iseljavati.

Iako je Ukrajina danas oslobodila nekoliko naselja u blizini grada, Sak je rekao da njegove trupe još nemaju pristup samom gradu - koji je već mjesecima pod ruskom okupacijom.

Povlačenje iz Hersona trajat će najmanje tjedan dana

21:07 - Ponavljajući ranije komentare najvišeg američkog vojnog časnika, ukrajinski dužnosnik rekao je da će Rusiji trebati najmanje tjedan dana da povuče svoje trupe iz Hersona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da oko 40.000 ruskih vojnika ostaje u regiji Herson, raspoređenih ui oko grada i na desnoj obali rijeke Dnjepar. "Nije tako lako povući ove trupe iz Hersona u jednom ili dva dana. Kao minimum, (bit će potrebno) jedan tjedan", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ruske snage izađu iz grada kako je planirano, Reznikov je rekao da će to osloboditi snage obje strane da se bore negdje drugdje. Kao što je ranije spomenuo ratni analitičar i umirovljeni vicemaršal zrakoplovstva Sean Bell, povlačenje će vjerojatno odgovarati objema stranama.

'Napeta i teška' situacija u Hersonu: Civili ne mogu uspostaviti kontakt

20:30 - Unatoč očekivanom povlačenju ruskih snaga iz Hersona, situacija za civile u gradu i dalje je očajna. Halina Lugova, šefica gradske vojne uprave Hersona, rekla je da je situacija "napeta i teška" i da je bilo teško uspostaviti kontakt s civilima.

Ukrajinci u gradu od ožujka žive pod ruskom okupacijom. Lugova je rekla: "Nema internetske veze u gradu, stoga ljudi s kojima komuniciram nisu u kontaktu od jučer [srijeda]."

Opisala je da tamošnje stanovnike kao "u panici" i rekla da je bilo izvještaja o ruskim okupatorima koji su sinoć uklanjali opljačkanu opremu iz grada. "Bilo je kamiona, teške opreme i automobila ukradenih od civila koji su išli iz Snihurivka (grad na granici Mikolaiv/Herson) prema mostu Antonivskij", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da grad nema goriva i samo djelomične opskrbe grijanjem, vodom i strujom. "Opskrba lijekovima je nedovoljna. To se posebno odnosi na lijekove za dijabetičare i oboljele od raka", rekla je.

'Glasne eksplozije' u Melitopolju pod ruskom okupacijom

19:54 - Pojavila su se izvješća o četiri "glasne eksplozije" koje su se čule u gradu Melitopolju koji je okupirala Rusija.

Smijenjeni ukrajinski gradonačelnik grada Ivan Fedorov podijelio je na društvenim mrežama sliku gustog crnog dima koji se diže u zrak. Fedorov je rekao da Ukrajinci "razjašnjavaju detalje".

Melitopolj, u ukrajinskoj regiji Zaporižiji, bio je jedan od prvih gradova koji su pali u ruke ruskih snaga. Regija je nedavno pripojena Rusiji u potezu koji su osudili zapadni čelnici. Posljednjih mjeseci ukrajinske snage gađale su vojne ciljeve i željezničke pruge oko grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD: Rusi se možda planiraju povući iz Hersona

19:50 - SAD je otkrio neke znakove da se ruske snage možda planiraju povući iz ukrajinskog grada Hersona, priopćila je Bijela kuća u četvrtak.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da rusko povlačenje iz nekih područja u Ukrajini ne znači da se ukrajinski rat završava, izvijestio je Reuters. Rekao je da Washington ne vrši pritisak na Ukrajinu da se uključi u diplomaciju s Rusijom oko rata.

Ukrajinski obavještajac komentirao rusko povlačenje iz Hersona

18:40 - Zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Vadim Skibitski za Sky News je komentirao povlačenje ruskih trupa u Hersonu na istočnu stranu rijeke Dnjepar.

Više od polovice ruskih snaga koje su bile stacionirane na desnoj obali još su tamo, rekao je Skibitski. Prethodne procjene govore da je ukupno ruskih snaga u tom području oko 20.000. Prvo su Rusi premjestili civile, zatim vojsku koja nije bila uključena u aktivne borbe, logistiku i opskrbu. Sada odlaze samo pojedine borbene jedinice, prema Skibitskom.

“Posljednja informacija koju imamo je da je 4. taktička vojna baza navodno prebačena na lijevu obalu. Ostali su još uvijek tamo, bore se, provode vojne aktivnosti s ciljem pružanja zaklona drugima da odu”, kaže.

Prema Skibitskom, Rusi se povlače s druge crte obrane na koju su ih potisnule ukrajinske snage početkom listopada. Ali oni su izgradili obrambenu liniju oko grada Hersona - i rekao je da će "vrijeme pokazati" hoće li se odlučiti braniti grad. Vjeruje da će se Rusi povući na istočnu stranu rijeke i zauzeti obrambene položaje kako bi zaštitili Krim. Prije povlačenja Rusi su minirali područje. Smatra se da će povlačenje s desne obale Hersona osloboditi snage koje će potom biti prebačene na front u Donbasu, koji je sada prioritet. Isključio je da Rusi trenutno imaju sposobnost pokrenuti novu ofenzivnu frontu, primjerice iz Bjelorusije.

“Moraju doći do administrativnih granica regije Donjeck. Oni moraju ispuniti barem jednu od svojih zadaća – stvaranje takozvane Republike Donjeck njihova je prioritetna zadaća”, rekao je Skibitski. Nedavno imenovani ruski zapovjednik za Ukrajinu, Sergej Surovikin, bavi se "jednostavnim pitanjima", uključujući pregrupiranje snaga, što njegovi prethodnici nisu uspjeli, rekao je Skibitski. “Surovikin jača koordinaciju i poboljšava sustav upravljanja kako bi bili kontrolirani, dobro radili i bili u stanju ispuniti ciljeve koji se od njih traže.”

Rekao je da se boji da će ruske snage sada kada je evakuacija izvršena pokušati ponoviti svoje napade na Mariupolj, granatirati ga i uništiti "sve". "Sve što ih sada zanima je teritorij", rekao je Skibitski.

Britanski ministar obrane oprezan zbog ruskog povlačenja

18:26 - Britanski dužnosnici ponavljaju mišljenje onih u Ukrajini kao odgovor na rusko povlačenje iz Hersona. Povlačenje je najavljeno na ruskoj nacionalnoj televiziji, što je izazvalo sumnju Ukrajine oko toga može li se raditi o "zamci".

Britanski ministar obrane Ben Wallace također je rekao da će "povjerovati kad to vidi". "Mora biti prilično značajan psihološki udarac da su jedini cilj koji su uspjeli zauzeti objavili da namjeravaju napustiti", rekao je na sastanku ministara iz zemalja Združenih ekspedicijskih snaga. “Naravno da je ovo Rusija, tako da ih još nismo vidjeli da masovno odlaze. Vjerovat ćemo u to kada to vidimo i mislim da bismo svi trebali biti oprezni, kao što je bio (ukrajinski) predsjednik (Volodimir) Zelenskij, da još uvijek postoje ruski trikovi i svašta."

Rekao je da se, ako se ruske snage povuku iz Hersona, postavlja pitanje "za što je sve to bilo?". "Za što su bili svi ti deseci tisuća mrtvih kada svaki od njihovih glavnih ciljeva nisu uspjeli zadržati ili zauzeti od veljače", rekao je.

Policija priznaje da je nezakonito pretraživala zgrade povezane s Abramovičem

18:23 - Policija Jerseya priznala je da je provela nezakonite pretrage u prostorijama koje su navodno povezane s ruskim oligarhom Romanom Abramovičem. Pravni dokument u koji je novinska agencija Reuters imala uvid pokazuje da su snage pristale platiti odštetu i ispričati se Abramoviču.

Ruski poduzetnik, koji je prije bio vlasnik FC Chelsea, dobio je sankcije od strane Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je proglašen "prokremaljskim oligarhom". Još u travnju, Kraljevski sud Jerseya izdao je službeni nalog za zamrzavanje 7 milijardi dolara vrijedne imovine povezane s Abramovičem, a pretražene su prostorije za koje se sumnjalo da su povezane s tim poduzetnikom.

Pretražene tvrtke osporile su zakonitost naloga za pretres, a policija Jerseyja je sada priznala da su nalozi "dobiveni nezakonito" i složila se "da naloge za pretres treba poništiti". Policija je rekla da ne bi bilo prikladno komentirati istragu uživo.

Glasnogovornica Abramoviča je rekla: "Gospodin Abramovič je uvijek postupao u skladu sa zakonom, drago nam je što je policija Jerseyja popustila u vezi s ovim nezakonitim i neutemeljenim pretragama."

Estonija namjerava ukloniti spomenike iz sovjetske ere

17:50 - Estonska vlada rekla je da bi mogla ukloniti spomenike iz sovjetske ere iz javnih prostora, rekavši da potiču mržnju usred ruskog rata u Ukrajini. Parlament susjedne baltičke zemlje Latvije već je izglasao uklanjanje svih preostalih sovjetskih statua i ploča do sredine studenoga, što je natjeralo Rusiju da pozove svog veleposlanika. I Estonija i Latvija imaju velike manjine koje govore ruski jezik i koje su ponekad u sukobu s nacionalnim vladama. Postojala je zabrinutost da bi Moskva mogla pokušati iskoristiti te razlike kako bi destabilizirala zemlje, članice EU-a i NATO-a.

"Stajalište vlade je da se sovjetski spomenici koji potiču mržnju moraju ukloniti iz javnog prostora", rekao je estonska ministrica kulture Piret Hartman u izjavi. Ali "trebamo razlikovati spomenike koji potiču ili romantiziraju rat od simbola ili zgrada koje, prema mišljenju stručnjaka, imaju značajnu povijesnu ili kulturnu vrijednost", dodala je.

Estonija je već srušila mnoge spomenike kad je 1991. postala neovisna o Sovjetskom Savezu. Sada kreće s uklanjanjem onih preostalih nakon ruske invazije.

Ukrajinska zastava u Stanislavu

17:48 - Pojavio se još jedan video iz sela koje su ukrajinske trupe ponovno zauzele. Ovaj put je to Stanislav, blizu obale u regiji Herson.

Ukrajinci uplakani dočekali vojnike u oslobođenom Hersonu

17:46 - General Valerij Žaluzni, zapovjednik ukrajinske vojske, danas je na Telegramu objavio da je ukrajinska vojska napredovala u dva smjera na južnom bojištu, koje uključuje regije Herson i Mikolajiv, i to za 7 kilometara te da je oslobodila 12 naselja. "Ne možemo ni potvrditi ni zanijekati takozvano povlačenje ruskih okupacijskih snaga u Hersonu. Nastavljamo s ofenzivnim operacijama u skladu sa svojim planom", rekao je.

Više pročitajte OVDJE.

Image
PROVALA EMOCIJA NA SNIMKAMA /

Ukrajinci uplakani dočekali vojnike u oslobođenom Hersonu, pogledajte video: 'Ulazimo, neprijatelj je upravo pobjegao'

Image
PROVALA EMOCIJA NA SNIMKAMA /

Ukrajinci uplakani dočekali vojnike u oslobođenom Hersonu, pogledajte video: 'Ulazimo, neprijatelj je upravo pobjegao'

Povlačenje Hersona 'odgovara i Rusiji i Ukrajini'

17:32 - Umirovljeni vicemaršal Sean Bell za Sky News je rekao da povlačenje iz Hersona odgovara i Rusiji i Ukrajini.

"Mislim da bi iz vojne perspektive ova odluka mogla odgovarati objema stranama. Ukrajini to odgovara jer se nisu morali probiti do Hersona, što bi bilo užasno teško učiniti. Iz ruske perspektive, Herson nije bio njihov glavni napor i sada imaju puno vojnika koje mogu poslati u Donbas."

Na pitanje, može li to signalizirati razgovore između Rusije i Ukrajine iza kulisa, rekao je: "Gotovo je nemoguće znati, ali vrlo rijetko u ovakvim situacijama nađete potez koji odgovara objema stranama. Ne bih želio previše nagađati oko toga, ali to odgovara objema stranama."

EU ministri: Ukrajina ne bi trebala biti pod pritiskom da uđe u mirovne pregovore

17:19 - Nekoliko europskih ministara obrane reklo je da Ukrajina ne bi trebala biti pod pritiskom da uđe u bilo kakve mirovne pregovore s Rusijom, na sastanku Zajedničkog ekspedicijskog foruma 10 zemalja u Edinburghu u četvrtak.

Ben Wallace, britanski ministar obrane, rekao je da je Ukrajina ta koja odlučuje želi li imati bilo kakve mirovne pregovore i da je na zapadnim silama da pomognu Ukrajini da se "bori za svoje pravo na izbor" bez "pištolja uperenog u glavu od strane Kremlja”. “Želimo da Ukrajina može razgovarati ili riješiti ovo pitanje s pozicije snage, a ne s pozicije slabosti. I to je trenutni smjer kretanja”, dodao je Wallace, citirajući nedavnu američku procjenu da je 100.000 ruskih vojnika ubijeno ili ozlijeđeno u Ukrajini od početne invazijske snage od 130.000 do 140.000.

Kajsa Ollongren, nizozemska ministrica obrane,rekla je da " je važno da Ukrajina u ovom trenutku zna da može računati na nas" i da Ukrajina pobjeđuje uz pomoć obuke koju su osigurale zapadne zemlje.

Nizozemski ministar istaknuo je kako je za Ukrajinu rat egzistencijalan te je potrebno da se nastavi boriti protiv ruske invazije. “Ako Rusija prestane ratovati, rat će prestati, ali ako Ukrajina prestane ratovati, Ukrajine više nema”, rekla je.

Artis Pabriks, potpredsjednik latvijske vlade i ministar obrane, pozvao je na skepticizam prema bilo kakvim ruskim ponudama za mirovne pregovore u ovoj fazi sukoba. Ponuda ne bi mogla biti prava ako “u isto vrijeme bombardiraju civile” i da je Rusija “odgovorna” za rat u cjelini. Nije na Kijevu bilo da traži zaustavljanje borbi u trenutnim okolnostima, ustvrdio je.

Nizozemska je također najavila da će doprinijeti 100 milijuna eura Međunarodnom fondu za Ukrajinu, namijenjenom kupnji vojne opreme za Kijev. Osnovan nakon invazije, ukupne obveze zapadnih vlada prema fondu premašile su "pola milijarde eura", rekao je Wallace, a kupnja oružja počet će sljedeće godine.

Povlačenje iz Hersona 'moglo bi trajati tjednima'

17:15 - Smatra se da je oko 20.000 do 30.000 ruskih vojnika okupljeno u Hersonu - tako da bi moglo potrajati neko vrijeme da ih se izvuče. Američki najviši vojni časnik rekao je da bi čak mogli proći tjedni za potpuno rusko povlačenje iz grada. "Neće im trebati dan ili dva, trebat će im dani, a možda čak i tjedni da povuku te snage južno od te rijeke", rekao je general američke vojske Mark Milley.

Ukrajinski dužnosnici i neki komentatori izrazili su sumnju oko toga povlači li se Moskva doista, ali general Milley je rekao: "Prvi pokazatelji su da oni to zapravo rade. Javno su objavili da to rade. Vjerujem da to rade kako bi očuvali svoje snage kako bi ponovno uspostavili obrambene linije južno od rijeke [Dnjepar], ali to tek treba vidjeti."

Vojni časnik je sugerirao da bi velika odluka mogla predstavljati priliku za mir, ako Rusija i Ukrajina budu voljne sjesti za pregovarački stol. General Milley rekao je da bi Rusija mogla iskoristiti povlačenje da resetira svoje trupe za proljetnu ofenzivu, ali "ovdje također postoji prilika, prilika za pregovore".

Litva će kupiti osam američkih sustava HIMARS

17:11 - Litva će kupiti od SAD-a osam višecjevnih bacača raketa HIMARS u vrijednosti od 495 milijuna dolara, rekli su u četvrtak dužnosnici. Litva je povećala potrošnju na obranu nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas rekao je da će sustavi HIMARS, koji bi trebali biti isporučeni 2025. i 2026., osigurati "posve nov kapacitet i silu kakve Litva nikada nije imala". Kupnju je potvrdila i Američka agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA).

Sustave HIMARS isporučene Ukrajini smatra se jednim od najučinkovitijih oružja u njezinu arsenalu. Litva izdvaja više od 1,6 milijardi eura za obranu što je 2,52 posto njezina BDP-a. U srpnju će biti domaćin samita NATO-a.

Litva, zemlja od 2,8 milijuna stanovnika, kupit će i dalekometne projektile ATACMS koji mogu gađati mete na udaljenosti od 300 kilometara te rakete kraćeg dometa. Latvija i Estonija također planiraju kupiti sustave HIMARS. Litavsko ministarstvo obrane naglasilo je da će to "povećati sigurnost ne samo Litve nego i cijele regije".

Mikolajiv slobodan od ruskih trupa

16:44 - Ukrajinski Kyiv Post tvrdi da je regija Mikolajev sada slobodna od ruskih trupa. Bio bi to veliki razvoj u ratu nakon što je Rusija okupirala dio oblasti od invazije u veljači.

Jugoistočni dio tog područja uključen je u regiju Herson pod ruskom upravom 30. rujna, ali je ukrajinska protuofenziva izbacila okupacijske snage dok nastavljaju ići prema samom gradu Hersonu.

Putin ne dolazi na G20 zbog 'straha od pokušaja atentata'

16:42 - Sergej Markov, bivši Putinov bliski savjetnik, ustvrdio je da postoji "velika mogućnost pokušaja atentata na Putina od strane obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Britanije i Ukrajine". Pišući na svom Telegramu, također je naveo razloge za uključivanje "mogućnosti stvaranja ponižavajućih situacija" - kao što je "društveni aktivist" koji je srušio Putina.

Markov je također rekao da će nakon predaje Hersona druge zemlje izvršiti pritisak na Rusiju da izvrši "meku predaju". Na drugom mjestu na društvenim mrežama, Markov je osudio rusku objavu povlačenja iz ukrajinskog grada Hersona. Rekao je da je predaja tog područja "najveći geopolitički poraz Rusije od raspada SSSR-a", okrivljujući "odbijanje pravog rata i katastrofalno kašnjenje u donošenju potrebnih odluka".

Izvješća o uznemirenosti u Kremlju rastu jer su dužnosnici postali nezadovoljni načinom na koji Rusija rješava sukob.

Stručnjak predviđa da će rat završiti krajem ljeta 2023.

16:38 - Mike Martin, viši suradnik za ratne studije na King's Collegeu u Londonu, kaže kako vjeruje da će rat u Ukrajini završiti do kraja ljeta 2023. Dodao je da je "naslov ovog rata: Ukrajina će na kraju pobijediti". Govoreći za Times Radio, Martin je rekao:

"Pod pobjedom mislim na izbacivanje ruske vojske s ukrajinskog suverenog teritorija, uključujući Krim i uključujući Donbas. Tako Ukrajinci definiraju pobjedu. Logistika je krajnje ključna za ratovanje. Amateri govore o taktici, a profesionalci o logistici. To je zapravo ono što su Ukrajinci namjeravali učiniti. U kolovozu je predsjednik Zelenskij rekao da ćemo od rujna početi gurati na Herson. Evo nas, dva mjeseca kasnije, i Rusi se povlače iz Hersona. Ono što su Ukrajinci vrlo, vrlo sustavno radili zadnja dva-tri mjeseca je da su srušili Krimski most koji je bio glavna opskrbna linija. Napadali su željeznička skladišta, deponije goriva, željezničke pruge. Vojska koja nije opskrbljena ne može se braniti, pa su se Rusi bili prisiljeni povući."

Martin je zaključio da će se rat vjerojatno "završiti" krajem ljeta 2023., nakon pritiska s obje strane u ožujku i "zimske pauze".

Ukrajina ne potvrđuje niti opovrgava povlačenje Rusije

16:33 - Otkako je Rusija najavila povlačenje iz Hersona, Ukrajina je ostala skeptična. Na vojnom brifingu, zamjenik načelnika Glavnog operativnog odjela Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine rekao je da ukrajinske snage "nastavljaju aktivne operacije u regijama Herson i Nikolajev".

General Oleksij Hromov rekao je da je bilo kakav vjerojatni ruski izlazak iz Hersona posljedica toga što je Ukrajina uništila logističke rute i sustave podrške za okupatora. Rekao je da moskovskim snagama stoga nije preostala "nikakva druga opcija nego pobjeći". Ipak, odbio je potvrditi ili zanijekati je li se Rusija doista povukla iz južnog grada.

EU neće priznati ruske putovnice izdane u regijama koje je Rusija anektirala

16:30 - Taj potez – koji također obuhvaća dva područja Gruzije pod kontrolom Kremlja – znači da se ruske putne isprave koje se daju stanovnicima tih regija ne mogu koristiti za dobivanje viza ili za ulazak u schengensku zonu, javlja Reuters.

“Ova je odluka odgovor na rusku neizazvanu i neopravdanu vojnu agresiju protiv Ukrajine i rusku praksu izdavanja ruskih međunarodnih putovnica stanovnicima okupiranih regija”, stoji u priopćenju Europskog vijeća. Odluku još službeno trebaju potpisati Europski parlament i države članice EU-a.

'Zagrizli smo preveliki zalogaj'

15.52 - Rusi su donijeli kontroverznu odluku o povlačenju iz ključnog grada Hersona, što nikako nije dobro sjelo pristalicama ruskog predsjednika Vladimira Putina. Jedna od njih, ratna dopisnica Anastasia Kaševarova smatra da su "zagrizli preveliki zalogaj".

"Zagrizli smo velik zalogaj, nismo ga mogli progutati i sada ga podrigujemo. Podrignuli smo Izjum, Balakliju, Liman. Kakav je bio taj sjajan plan?", napisala je na društvenim mrežama.

"I što nam svima znači pobjeda? Što nam je činiti? Kakve rezultate moramo postići? Gdje trebamo stići da bude jasno to je to, to je pobjeda? Nitko ne zna. Mislim da za to ne znaju ni u Kremlju ni u ministarstvu obrane", dodala je.

Sergej Mardan, ratni analitičar za novine Komsomolskaya Pravda, rekao je da "specijalna vojna operacija Moskve završava danas". "I počinje dugi rat. Vjerujte mi, bit će dug", rekao je.

Putin naredio vladi ubrzano povećanje minimalne plaće

15.19 - Vladimir Putin naredio je vladi da preda prijedloge za ubrzano povećanje minimalne plaće. Bivši šef ruskog Ministarstva rada Anton Kotjakov. rekao je da će minimalna zarada i troškovi života biti indeksirani iznad inflacije od 1. siječnja 2023. godine.

Putin je naredio i da se standardi za opskrbu vojske usklade sa njihovim potrebama.

Zelenski: Ako Rusija digne u zrak branu Kahovka, bit će to objava rata cijelom svijetu

13.35 - Svaki pokušaj ruskih snaga da dignu u zrak hidroelektranu Kahovka, poplavi ukrajinski teritorij i isprazni vodu iz nuklearne elektrane Zaporižja značilo bi da Rusija “objavljuje rat cijelom svijetu”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij. "Razmislite što će vam se tada dogoditi", rekao je obraćajući se ruskom vodstvu, piše Kyiv Independent.

Erdogan smatra povlačenje Rusije iz Hersona 'pozitivnom odlukom'.

13.29 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je najavljeno rusko povlačenje iz Hersona "pozitivna… važna odluka", prema novinskoj kući TRT Haber. Erdogan je rekao da će nastaviti održavati telefonsku diplomaciju s ruskim diktatorom Vladimirom Putinom. Turski "posrednički rad se nastavlja bez prekida", rekao je Erdogan, dodajući da ne može predvidjeti kada će rat biti gotov.

Lavrov predvodi rusko izaslanstvo na G20

13.26 - Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati summitu Grupe 20 na Baliju, a rusko će izaslanstvo predvoditi ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekao je u četvrtak za TASS glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Odlučeno je da će Rusiju na summitu G20 predstavljati Sergej Lavrov", rekao je dužnosnik Kremlja. Ranije u četvrtak, Reuters je, pozivajući se na izvor u indonezijskoj vladi, izvijestio da bi, prema Jakarti, ruski čelnik mogao sudjelovati na jednoj od sjednica samita u online formatu. Summit G20 održat će se 15. i 16. studenog, piše TASS.

Umirovljeni vicemaršal zrakoplovstva: 'Zašto sada?'

13.21 - Sean Bell, umirovljeni vicemaršal zrakoplovstva, izjavio je za Sky News da iako ne misli da je povlačenje iz Hersona "zamka" - važno je zapitati se: "Zašto sada?" Rekao je: "Jasno je da je ruski prioritet Donbas, a ako to pogledate iz čisto vojne perspektive, nema smisla imati 10.000 svojih vojnika izoliranih u Hersonu, okruženih, stvarajući logistički izazov, dok zapravo gubite u Donbasu. Dakle, čini se da povlačenje iz Hersona i njihovo ponovno raspoređivanje do glavnih snaga sada ima puno smisla."

Rekao je da je "malo vjerojatno" da se radi o zamci - već više o "naporu" da Rusija "bude u prednosti". Bell je rekao da je najava povlačenja ipak "teatralna" što je "nešto što me kao vojnu osobu čini vrlo sumnjičavim". Rekao je: "Ono što znamo je da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio povlačenje snaga. Bilo je vrlo teatralno, prenosilo se na televiziji – što me kao vojnu osobu uvijek čini vrlo sumnjičavim. Bilo je puno korištenja riječi 'sigurno povlačenje' njihovih snaga, što je očito podičlaženje domaćoj publici. Međutim, zanimljivo, Putin, koji je objavio da je Hersonska oblast zauvijek pripojena Rusiji, nije rekao ni riječi. Također je važno istaknuti da je važno da znamo o čemu se radi. U ovom trenutku postoje provjerena izvješća da su se Rusi povukli iz nekih područja sjeverno od Hersona i da ruše mostove na odlasku. Pitanja koja proizlaze iz toga su - zašto sada?"

Podoljak: Rusija planira učiniti Herson gradom smrti

12.43 - Rusija planira učiniti Herson "gradom smrti", rekao je danas ukrajinski savjetnik - nakon što je Moskva objavila planove za povlačenje. Mihailo Podoljak optužio je Rusiju da dok odlaze "minira sve", od stambenih zgrada do kanalizacije. Rekao je: "Ruska Federacija želi pretvoriti Herson u 'grad smrti'. Ruska vojska minira sve što može: stanove, kanalizaciju. Topništvo na lijevoj obali planira pretvoriti grad u ruševine. Ovako izgleda 'Ruski svijet': došao, opljačkao, slavio, pobio 'svjedoke', ostavio ruševine i otišao." Posljednjih tjedana pojavili su se izvještaji o ruskim vojnicima koji su tjerali Ukrajince iz njihovih domova u gradu Hersonu te se sami useljavali, piše Sky News.

Ukrajinska vojska objavila da je vratila grad Snihurivku u području Mikolajiva

11.37 - Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak da je vratila pod svoj nadzor grad Snihurivku iz ruku ruskih okupatora u južnoj oblasti Mikolajiv, pokazuju snimke koje je emitirala ukrajinska nacionalna televizija. Agencija Reuters navodi da nije mogla odmah provjeriti autentičnost snimaka niti je ukrajinsko ministarstvo obrane potvrdilo vijest o zauzeću Snihurivke. Vijest je objavljena dan pošto je Rusija naredila povlačenje svojih vojnika iz tog područja. "Danas, 10. studenoga,  Snihurivku su oslobodili pripadnici 131. izviđačkog bataljuna. Slava Ukrajini", govori vojnik dok mu civili plješću i pozdravljaju.Naselje je obavijeno maglom, a snimka pokazuje vojnika koji drži ukrajinsku zastavu na vojnom vozilu, dodaje Retuers. 

Bivši zapovjednik NATO-a: 'Tu mora biti neka kvaka'

11.18 - Bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika snaga NATO-a, umirovljeni britanski general Richard Shirreff, rekao je za Sky News da postoji velika vjerojatnost da je najavljeno rusko povlačenje iz Hersona - zamka. Na pitanje o najavi ruskog povlačenja, Shirreff je rekao da se prvo moramo uvjeriti da se ruske snage zaista povlače sa zapadne obale rijeke Dnjepar: "Vidjeli smo tu pantomimu od sastanka jučer u Kremlju između ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i Sergeja Surovikina, zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini". "Ne smijemo ništa što Rusi kažu uzeti zdravo za gotovo, tako da mislim da je prvi zadatak shvatiti što se zaista događa. No, ako se zaista povlače, onda je to velik poraz", rekao je. "Imaju značajne snage na zapadnoj obali Dnjepra, a Ukrajinci su gađali mostove. Rusi znaju da, ako se ne povuku na uredan način, postoji velika vjerojatnost da će ih Ukrajinci uništiti", navodi bivši zapovjednik NATO-a. Na pitanje bi li najava povlačenja mogla biti zamka, odgovorio je kako su Ukrajinci s pravom skeptični prema ruskim najavama: "Ja sigurno neću reći da to nije zamka. Mislim da bi lako mogla biti, jer Ruse nikad ne treba uzimati zdravo za gotovo". "Ako su emitirali tu najavu na način koji jesu, mislim da tu mora biti neka kvaka", zaključio je.

UK je zamrznuo 18 milijardi funti ruske imovine

Ujedinjeno Kraljevstvo je zamrznulo rusku imovinu u ukupnoj vrijednosti od 18 milijardi funti, tako da je Rusija postala najsankcioniranija država u Britaniji. Zapadne zemlje uvele su oštre sankcije ruskim oligarsima, subjektima i onima koji su povezani s Vladimirom Putinom nakon rata u Ukrajini. Ured za provedbu financijskih sankcija priopćio je kako je Moskva sada nadmašila Libiju i Iran kao zemlja s najviše sankcija u Velikoj Britaniji. Zapravo, zamrznuta ruska imovina je za 6 milijuna funti viša od iznosa prijavljenog u svim drugim britanskim režimima sankcija. "Nametnuli smo najoštrije sankcije ikad Rusiji i to onesposobljava njihov ratni stroj", rekao je Andrew Griffith, mlađi ministar financija. "Naša poruka je jasna: nećemo dopustiti Putinu da uspije u ovom brutalnom ratu." Ujedinjeno Kraljevstvo je sankcioniralo više od 1200 pojedinaca i 120 subjekata u Rusiji, uključujući poslovne ljude i političare visokog profila.

Može li Putin nadživjeti ovu lubenicu?

10.50 - Rusija je potvrdila da se počela povlačiti iz okupiranih dijelova Hersona, što je gubitak koji će vjerojatno biti razoran za Vladimira Putina. Zauzimanje grada Hersona, na jugu Ukrajine, bila je prva velika pobjeda u ruskoj uglavnom neuspješnoj ratnoj kampanji, piše Sky News. Ukrajinci su, očekivano, radosno reagirali na vijest, iako ih je Volodimir Zelenskij pozvao na oprez i "suzdržanost". Od tada su se pojavili memovi koji se naširoko dijele - jedan od njih podsjeća na viralni fenomen Liz Truss vs. salata od prošlog mjeseca. Naime, na memeu se može vidjeti Putinova fotka pored lubenice uz pitanje može li ruski predsjednik "nadživjeti" to voće po čijem je uzgoju regija Herson poznata.

Prema sugestijama vojnog analitičara Lorda Dannatta visoki ruski generali sada bi trebali razmotriti organiziranje državnog udara. Međutim, nema javnih naznaka prijetnje Putinovom vodstvu. Dannatt je rekao za Sky News da je povlačenje Rusa iz grada Hersona "vjerojatno ključan trenutak u ovoj kampanji". Dodao je da se "strateški čini da poduzimaju veliki korak unatrag" i da "misli da je taktički u njihovom najboljem interesu da to učine". Povlačenje bi moglo biti dio istinske želje za pregrupiranjem ili varka kojom bi se Ukrajinci potaknuli na napredovanje, objasnio je, dodajući da su Rusi "majstori prijevare i kamuflaže". Nastavio je: "Imaju li nešto na umu čime žele iznenaditi Ukrajince? To je pitanje koje ukrajinsko vrhovno zapovjedništvo mora imati na umu. Mislim da svi to moramo vrlo pažljivo promatrati." Ali naglasio je da bi moglo postojati i drugo rješenje. Dannatt je rekao: "Da sam ja general Gerasimov, ruski načelnik Glavnog stožera, jako bih razmišljao - kako mogu izvesti državni udar u Kremlju da se riješim tog gada Putina?"

Ubijen britanski veteran

8.16 - Veteran britanske grupe za podršku specijalnih snaga poginuo je boreći se protiv Rusa u Ukrajini. Veteran afganistanskog rata Simon Lingard, poznat prijateljima kao Grimmy, poginuo je u akciji kada je njegov rov u ponedjeljak pogodila ruska granata. Najmanje još dvoje Britanaca ozlijeđeno je u topničkom udaru u Bakhmutu u razorenom istočnom Donbasu, rekli su bivši suborci za The Sun. Heroj, otac dvoje djece iz Blackburna služio je u elitnoj skupini za podršku specijalnih snaga - koja podržava misije SAS i SBS. Dobrovoljno se javio da brani Ukrajinu nakon što je Vladimir Putin pokrenuo svoju krvoprolićnu invaziju. Njegov sin Jackson napisao je na Facebooku: “Nakon što je godinama posvećivao svoje vrijeme i trud zaštiti naše zemlje, moj tata je još uvijek imao više borbe u sebi i napustio je zemlju kako bi zaštitio narod Ukrajine od ruske vojske. Srce mi je slomljeno što moram objaviti da je njegova postrojba napadnuta i da je tata preminuo u borbi, istinski heroj i voljen. Ne mogu riječima opisati koliko nedostaje i koliko će nedostajati, ali tješi me činjenica da se ovo dogodilo dok je radio ono što je volio i okružen prijateljima. Volim te tata, tako sam ponosan na tebe."

Video uništene ruske opreme

8.06 - Uništena i napuštena ruska oprema i baza u Hersonskoj oblasti. Video prikazuje ukrajinske trupe navodno u južnom dijelu sela Dudčani.

ISW: Je li rusko povlačenje iz Hersona zamka?

7:39 - Američki think tank Institut za proučavanje ratova (ISW) u dnevnom izvješću bavi se odlukom ruskih snaga da napuste Herson i povuku se na istočnu obalu Dnjepra.

"Cijelom ruskom kontingentu trebat će neko vrijeme da se povuče preko rijeke Dnjepar i još uvijek nije jasno hoće li ruske snage moći izvesti povlačenje u relativno dobrom stanju pod pritiskom Ukrajine. Bitka kod Hersona nije gotova, ali ruske snage su ušle u novu fazu dajući prednost povlačenju svojih snaga preko rijeke, umjesto pokušaja potpunog zaustavljanja ukrajinske protuofenzive. Ukrajinska protuofenziva u smjeru Hersona od kolovoza kojom se ruske snage prisiljavaju na povlačenje preko Dnjepra bez potrebe za velikim kopnenim ofenzivama, vjerojatno je uspjela. Ukrajinske trupe pokretale su stalne napade na mostove preko rijeke Dnjepar i ciljale opskrbne centre i skladišta streljiva na istočnoj obali što je degradiralo sposobnost ruskih snaga da opskrbe postrojbe na zapadnoj obali; Ukrajinske snage kombinirale su ove napade s razboritim i uspješnim kopnenim napadima na ključne lokacije kao što je Davidov Brid. Urodilo je plodom”, piše u analizi ISW.

ISW u svojoj analizi ističe da rusko povlačenje sa zapadne obale Dnjepra vjerojatno nije zamka u koju bi trebale biti uvučene ukrajisnke snage.

"Ruski zapovjednici sigurno će pokušati usporiti ukrajinsko napredovanje kako bi se povlačenje odvijalo uredno, a neke snage bi mogle ostati u gradu da uspore ulazak ukrajinskih trupa. No sve te borbe bit će tek sredstvo za postizanje cilja da povlačenje bude uspješno”, kažu u ISW-u.

Putin neće prisustvovati summitu G20

7:24 - Ruski predsjednik Vladimir Putin neće osobno prisustvovati summitu čelnika Grupe 20 zemalja na Baliju sljedeći tjedan, rekli su za CNN iz ruskog veleposlanstva u Indoneziji. Putina će tamo predstavljati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rečeno je. Iz ruskog veleposlanstva poručuju da Putin još nije donio odluku hoće li se nekom od sastanaka pridružiti virtualno.

SAD neće Kijevu isporučiti napredne dronove

7:22 - Washington neće Ukrajini isporučiti napredne dronove Grey Eagle MQ-1C. Kako piše Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore iz Washingtona, Bidenova administracija zabrinuta je da bi isporukom tog oružja rat mogao eskalirati jer bi Ukrajini dalo mogućnost gađanja ciljeva u Rusiji. Osim toga, američki dužnosnici navbodno su zabrinuti da bi tehnologija koja se koristi u tim dronovima mogla biti ukradena na bojištu. Vlasti u kijevu, ali i članovi američkog Kongresa tražili su od Bidenove administracije da Ukrajini osigura dronove Grey Eagle MQ-1C.

Američki general: više od 100.000 ruskih vojnika poginulo ili ranjeno

7:20 - Američki visokopoziconirani general Mark Milley ocijenio je kako je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini, dodavši kako su i ukrajinske oružane snage vjerojatno pretrpjele gubitke otprilike iste razine u tom ratu. Puno ljudske patnje i stradanja, izjavio je general Miley dodavši kako je vjerojatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

Zelenskij: Topništvo sa Zapada pomoglo je 'slomiti' rusku ofenzivu

7:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u intervjuu CNN-u kako nedavna procjena Pentagona da je Rusija izgubila 50 posto svojih tenkova u ratu u Ukrajini "više-manje odgovara stvarnosti". Zelenskij je dodao da je Rusija pretrpjela "zapanjujuće gubitake u vojnom osoblju i topništvu" te da procjuenjuje da su ruksi gubici 10 pouta veći od ukrajinskih. To je pripsao tome što Ukrjaina nije, za razliku od Rusije, spremna žrtvovati vojnike kao topovsko meso.

Zelenskij je također rekao da je topništvo koje su SAD i europske saveznice dale Ukrajini uspjelo pomoći u "slomu" ruske vojne ofenzive.

'Ruska najava povlačenja kod Hersona mogla bi biti pregrupiranje'

7:10 - Ukrajinski predsjednik Zelenskij rekao je u srijedu u intzrevjuu CNN-u da bi ruska najava povlačenja iz Hersona mogla biti strateški potez za pregrupiranje snaga.

"Dakle, Rusi su spremni napustiti grad, a činjenica je da se nalaze u kućama koje su zauzeli. To znači da se ozbiljno pripremaju, ali i mi smo ozbiljno pripremljeni za takav razvoj događaja", rekao je Zelenskij dodavši da ukrajisnke snage imaju "strategiju i različite opcije".

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo