'Njegova obitelj je vrištala. On je izašao van i povraćao na sve strane'

Roditelji su masovno počeli zadržavati djecu kod kuće nakon što je objavljeno da je petero učenika iz četiri škole u Dallasu bilo u kontaktu sa zaraženim.

Petero učenika iz četiri različite škole u Dallasu bili su izloženi opasnosti zaraze ebolom jer su bili u kontaktu s Thomasom Ericom Duncanom, Liberijcem u posjetu obitelji u SAD-u, koji se smatra prvim slučajem ebole na tlu SAD-a.

Roditelji su u strahu počeli zadržavati djecu kod kuće, ne želeći ih u školama izlagati potencijalnoj zarazi. Guverner Rick Perry i ostali dužnosnici uvjeravaju ih kako nema razloga za paniku, no roditeljski strah je teško pobijediti.

Okružni direktor zdravstvenih usluga Dallasa County Zachary Thompson rekao je kako vlasti procjenjuju da je u kontaktu s Duncanom bilo 12 do 18 ljudi.

Škole iz kojih dolaze učenici koji su možda bili u kontaktu s Duncanom su tri osnovne škole i dvije srednje škole. Na sreću, nijedan učenik zasad nije razvio nikakve simptome.

Strah roditelja

Roditelji svejedno djecu radije ne šalju u školu. “Bojim se”, rekla je majka četvero djece Kia Collins, dodajući kako će ih kod kuće zadržati barem tjedan dana.

Marcie Pardo odlučila je, usprkos javnim pozivima roditeljima da ne paničare, pokupiti svoju 8-godišnjakinju iz škole i odvesti je kući odmah nakon što je saznala za mogućnost infekcije. “Sigurna sam da je moglo biti neke vrste kontakta”, rekla je.

Roditelji djece koja pohađaju školu u koju ide njena kći dobili su pismo koje ih obavještava da je “jedan od naših učenika možda imao kontakt s pojedincem kojem je nedavno dijagnosticirana ebola”. U pismu im se poručuje kako “nema ničega što bi ukazivalo na to da se bolest proširila na druge, uključujući učenike i zaposlenike škole”.

Istražuje se tko je sve mogao stupiti u kontakt s Duncanom na adresi na kojoj je boravio dok je bio u posjetu obitelji.

Dva dana nakon što je poslan kući iz bolnice u Dallasu, oboljeli Duncan viđen je kako povraća ispred kuće.

“Njegova čitava obitelj je vrištala. On je izašao van i povraćao na sve strane”, rekao je Mesud Osmanović, susjed obitelji zaraženog.

Povratak na Net.hr