POMOR

RIBLJA APOKALIPSA: Snimljen kanal zatrpan tonama uginule ribe, prizor je prilično jeziv

Izdaleka, kanal njujorškog Long Islanda izgleda kao da je prekrivenom ledom, no kada se približite vidite desetke tisuća trupala riba menhadena.

“Riblju apokalipsu” kako ju nazivaju mještani snimili su i dronovi, a i znanstvenici kažu kako je ovaj pomor bez presedana, prenosi Daily Mail. Regionalni Zavod za zaštitu prirode, ipak kaže da nema mjesta panici. “Pomor je vjerojatno posljedica gušenja, a ne kemikalija ili otrova” rekao je glasnogovornik Bill Fonda.

Kada velik broj riba ostane zarobljen u malom prostoru, razina kisika u vodi pada što vodi do masovnog gušenja, pojašnjava pomor od ponedjeljka. Njegov zavod već je krenuo uklanjati raspadajuća trupla.

PRIZORI KATASTROFE: Tone mrtve ribe preplavile rijeku, širi se nesnosan smrad

U kanalu je primijećena strijelka skakuša, agresivan i brzi predator svega nekoliko dana prije pomora.

“Veliko jato strijelki primijećeno je u subotu. Strijelke jedu menhadene, i tjeraju ih u kanale poput ovog. Ustave su zatvorene, ribe ne mogu pobjeći i uguše se” rekao je Chris Paparo  iz Centra za istraživanje mora u Southamptonu.

Stručnjaci koji raščišćavaju kanal kažu kako od ponedjeljka nisu primjećena nova uginuća, i vjeruju kako je ovaj događaj izoliran. “Sada smo u fazi da promatramo hoće li još trupala isplutati”, rekao je gradski vijećnik Scott Horowitz. Državni zavod za zaštitu okoliša za svaki slučaj testira vodu da provjere sadrži li toksine.

Povratak na Net.hr