HOĆE LI NESLAVNO ZAVRŠITI?

PUTINOVA TAKTIKA JE BRILJANTNA…. Ali velika je to cijena za Ruse – evo kakve bi koristi od toga imali

Način na koji Vladimir Putin iskorištava prilike koje se nađu na njegovu putu jedan je bivši djelatnik Kremlja nazvao Putinovim paradoksom. ‘Taktički instinkti ruskog predsjednika za iskorištavanje prilika jednostavno su brilijantni, ali strateški ishod je gotovo uvijek katastrofalan’, rekao je taj isti bivši djelatnik Kremlja autoru Foreign Policyja Marku Galeottiju.

Taj Putinov paradoks sada se jasno očituje i u slučaju ruskog ‘miješanja’ u američke izbore. Iako je Rusija, logično, sve opovrgnula, cijela američka obavještajna zajednica krivi upravo Ruse za ovo posljednje hakiranje e-mailova kampanje Hillary Clinton, kao i za hakiranje Demokratskog nacionalnog odbora.

Visoka cijena za kakav rezultat?

Tradicionalno proputinovski nastrojeni ruski mediji vode jednu stalnu anticlintonovsku kampanju, primjerice RT ili Sputnik, a postoji i realna prijetnja, iako ne potvrđena, da Rusi na dan izbora hakiraju i glasački sustav.

‘RADIKALNA PROMJENA’: Zbog ‘neprijateljskih poteza Washingtona’ Putin suspendirao važan sporazum

Kad se sve to uzme u obzir, teško je reći da se Rusi ne miješaju u američku predsjedničku kampanju.

Velika je to cijena za Ruse, a kakve bi doista koristi imali od toga?

Nije im namjera dovesti Trumpa u Bijelu kuću

Da, Trump se možda sada čini kao dobar saveznik, posebno nakon što se tijekom treće debate nije htio distancirati od Putina, ali istina je da bi Trump bio iznimno nepredvidiv predsjednik što bi Putinu moglo pomrsiti račune u brojnim strategijama.

PUTIN STVARA ‘NOVI KGB’ PO UZORU NA SOVJETSKI? ‘To je opasan potez za ruskog lidera’

Stoga je vjerojatnije da rusko miješanje u američke izbore nema za cilj postavljanje Trumpa u Bijelu kuću, nego nešto sasvim drugo. Prvi cilj je oslabiti Clinton kako bi nakon inauguracije njezina administracija imala pune ruke posla s nezadovoljnim ‘lijevim’ demokratima i ogorčenim ‘desnim’ republikancima u zemlji koja bi tog trenutka postala dubinski podijeljena zbog čega bi se Clinton manje bavila suočavanjem s Putinom.

Već sada neslavni rezultati strategije

Drugi razlog leži u želji Rusa da se umanji američki legitimitet u svijetu te da ojačaju svoj položaj za sve buduće propagande protiv SAD-a.

Ako je to razlog ruskog miješanja u američke izbore, lako je moguće da će završiti neslavno. Naime, ruski hakeri možda će izazvati američku odmazdu, a tu je i pitanje budućih američko-ruskih odnosa.

IZNENADNA ODLUKA: Vladimir Putin podigao cijelu vojsku u stanje borbene spremnosti

Slično se Putinu dogodilo već nekoliko puta. Prvo, u slučaju aneksije Krima koja je dovela do međunarodnih sankcija, njegova avantura u Donbasu koja je dovela do dodatnih sankcija te potom intervencija u Siriji koja je Rusiju ostavila u skupom ratu kojem se ne nazire kraj.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr