nema baš što slaviti / Putin slavi 70. rođendan, nikad izoliraniji i ranjiviji. Dobivao je djevojke u bikinijima i tigrove, feštu mu radi samo Kadirov

Image

Prije je rođendane slavio na putovanjima, dobivao tigrove i djevojke u bikinijima. Današnji slavi - radno, izoliraniji nego ikad

7.10.2022.
10:21
VOYO logo

Vladimir Putin danas slavi okrugli, 70. rođendan. Uz najmanje pompe i fanfara ikad. Ranije rođendane Putin je slavio u inozemstvu, u Sibiru s ministrom obrane Sergejem Šojguom ili pak na hokejaškim utakmicama. Dobivao je za rođendane tigrove i pse, kalendare sa studenticama u bikiniju, pomno gradeći imidž "superstara" i frajera, a danas će u Sankt Peterburgu, Putinovom rodnom gradu, tek lokalni umjetnik izložiti svoje djelo "Putin s psićem" - sliku veličine dva puta dva metra koja prikazuje Putina kako ljulja mladog psa.

Svoj rođendan Putin će provesti na poslu, sastancima s čelnicima postsovjetskih zemalja i to baš u Sankrt Peterburgu. Jedinu veliku proslavu za njega organiziran čečenski vođa Ramzan Kadirov koji je najavio velike događaje - konjske utrke, otvaranje centra za judo obuku nazvanog po Putinu… Ali, to je ipak samo Čečenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

putin kalendar putin kalendar

Na ulasku u svoje osmo desetljeće života, Putin nikad nije bio toliko ranjiv. S jedne strane izoliran od međunarodne zajednice zbog rata u Ukrajini, s druge strane, domaća javnost zbog istog tog rata sve je bjesnija i nezadovoljnija, osobito otkad je naredio djelomičnu mobilizaciju, a 200 tisuća Rusa već je poslalo na frontu. U rat - za koga? Veliku Rusiju ili Velikog Putina? Mobilizaciju su javno kritizirali čak i lojalisti Kremlja. Putin još nije uspio ponuditi "novo rješenje" za Ukrajinu, no ako izgubi taj rat, svjestan je da je to početak njegova kraja, ako ne i kraj sam, dok su neki čak uvjereni da svoj 71. rođendan neće doživjeti.

Ruski TV voditelj i propagandist Vladimir Solovjov rekao je uoči Putinovog rođendana: "Očito je da će danas i sutra biti izuzetno intenzivni dani, da će neprijatelji napadati sa svih strana. Cilj im je pokvariti rođendan ruskog predsjednika. Vole simboliku." To je naravno pogrešno jer su ukrajinski napadi krenuli početkom rujna, od kada redaju i uspjehe na fronti, no i Rusi vole simboliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putin možda ne dočeka 71. rođendan"

Patrijarh Kiril pozvao je svećenstvo i sve vjernike da 7. listopada, na njegov 70. rođendan, unesu u svoje molitve zdravlje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Za koje su također mnogi zabrinuti.

Profesor Anthony Glees sa Sveučilišta u Buckinghamu rekao je za The Sun Online kako vjeruje da bi Putin mogao biti zbačen s vlasti te da možda neće doživjeti ni 71. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove se stvari često mogu dogoditi vrlo brzo", rekao je.

Putin je prestravljen mogućnošću da bi mogao biti svrgnut i zatim ubijen. Profesor Glees kaže da bi Zapad trebao učiniti "sve što može" kako bi ubrzao Putinov pad kojeg može srušiti ruska elita i kako bi ga se spriječio da učini nešto zaista glupo i opasno. Primjerice, da stvarno iskoristi nuklearno naoružanje kojim se stalno prijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispod svoje maske, ne vjerujem da se Putin ikada promijenio. On je danas upravo ono što je oduvijek bio – KGB-ovac do kraja. Ne sumnjam da je rođen kao psihopat. Prvo mu je KGB, a zatim proteklih dvadeset godina vlasti pružilo priliku i okruženje koje mu je bilo potrebno da izbrusi svoju osobnost i postane hladni, proračunati ubojica s botoksom kakvog danas vidimo," rekao je profesor Glees.

“Putin je jedan iz deprimirajuće dugačkog niza kretena koji su došli na vlast, na ovaj ili onaj način, i koji se prepuštaju svojim opsesijama kako žele. Njegovo ime danas ne označava rusku veličinu, već uništavanje, pokolj, pretvaranje Ukrajine u spaljenu zemlju", dodao je profesor Glees.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin bi sad možda mogao izgubiti i kontrolu nad teritorijem Krima koji je osvojio 2014. godine. Njegovi vojni zapovjednici vjerovali su da će Ukrajinu pregaziti za nekoliko dana, ali rat sada bjesni već gotovo osam mjeseci. Putinov rat postao je brutalna močvara u kojoj se guše i sami Rusi. I baš zato raste strah da bi moglo doći do nove eskalacije jer ranjena zvijer je najopasnija. Putin će, smatraju mnogi, rado upotrijebiti nuklearno oružje ako smatra da postoji "egzistencijalna prijetnja" Rusiji.

Procjenjuje se da Rusija u svom arsenalu ima oko 2000 komada nuklearnog oružja. Vjeruje se da je ratna doktrina Moskve otvorena za korištenje nuklearnog oružja u konvencionalnom sukobu kao taktika zastrašivanja - a korištenje takvog oružja mora osobno potpisati Putin. Taktika je postala poznata kao "eskalacija do deeskalacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je na vlasti 22 godine, za sada nema znakova da se Putin planira povući. Nakon izmjena Ustava iz 2020., može tražiti još dva šestogodišnja predsjednička mandata — što znači da bi mogao ostati na vlasti do 2036., kada će napuniti 84 godine.

Jedan špijun mogao je odlučiti o sudbini tisuća ljudi

Vladimir Vladimirovič Putin rođen je u siromašnoj obitelji u Lenjingradu, a bio je treće dijete Vladimira i Marije, koji su izgubili svoje dvoje druge djece tijekom 2. svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac mu je bio vojnik, majka tvornička radnica, a Putin je, prema riječima njegovih učitelja, bio neugledan dječak koji je osjećao kao da se treba dokazivati. Vlad se tako počeo baviti borilačkim vještinama. S godinama je postajao sve više asocijalan i sve više motiviran da uspije.

Nakon serije "Štit i mač", odlučio je da želi biti - špijun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Jedan špijun mogao je odlučiti o sudbini tisuća ljudi”, objasnio je Putin u intervjuu uoči svojih prvih predsjedničkih izbora u ožujku 2000. godine.

KGB-u se pridružio 1975. godine gdje je radio kao tajni agent. No, Vlad je želio puno više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je usredotočen na svoje ciljeve, dobar u iskorištavanju prilika i vrlo vješt u korištenju moći u ogromnoj birokraciji. Bio je discipliniran i pragmatičan i sposoban usmjeriti svoju energiju na prioritete," napisao je bivši dopisnik BBC-a Philip Short u knjizi „Putin: His life and times“.

Image
nova biografija /

Putin - čudovište 21. stoljeća ili samo čovjek koji želi biti car? Lovio je štakore, tukao se. 'Volio je promatrati'

Image
nova biografija /

Putin - čudovište 21. stoljeća ili samo čovjek koji želi biti car? Lovio je štakore, tukao se. 'Volio je promatrati'

Politika je bila njegova prilika, a Kremlj njegov cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je tadašnji predsjednik Boris Jeljcin pozvao Putina u Moskvu i konačno ga izabrao za svog nasljednika 1999. godine, to nije bilo niti zbog njegovog blistavog intelekta ili karizme. Naprotiv, Jeljcin i njegovi savjetnici gledali su na Putina kao na pouzdanog mediokriteta na kojeg se može osloniti da neće izdati ostarjelog predsjednika ili krenuti u lov na bogatstvo njegove obitelji. U tome su barem bili u pravu", napisao je Short.

Otada je Putin u Kremlju odradio četiri mandata kao predsjednik i jedan kao premijer. Šokirao je svijet kada je napao Gruziju 2008. i ponovno kada anektirao je Krim od Ukrajine 2014. Ratoboran, agresivan i nepredvidiv, sam sebe uspoređuje s Petrom Velikim, a Rusiju (i sebe naravno) želi opet učiniti velikom. Krvavi trag neodoljive želje za moći odveo ga je u invaziju na Ukrajinu koja bi mogla biti i kraj njegove vladavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo