OGLAS

KOLEGE SE OPRAŠTAJU / Putin rekao da je 'mudar i dalekovidan', a Xi da je 'dobar stari prijatelj': Nižu se izrazi sućuti nakon smrti Kissingera

Image
Foto: Profimedia

Slavni američki diplomat i znanstvenik preminuo je u srijedu u 100. godini u svom domu u Connecticutu. Putin je u telegramu udovici Nancy Kissinger poručio da je Kissinger bio 'mudar i dalekovidan državnik'

30.11.2023.
12:25
Profimedia
VOYO logo

Nižu se izrazi sućuti zbog smrti slavnog američkog diplomata Henryja Kissingera kojega je ruski predsjednik Vladimir Putin opisao "mudrim i dalekovidnim državnikom", a kineske vlasti "dobrim starim prijateljem kineskog naroda".

Slavni američki diplomat i znanstvenik preminuo je u srijedu u 100. godini u svom domu u Connecticutu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je u telegramu udovici Nancy Kissinger poručio da je Kissinger bio "mudar i dalekovidan državnik".

"Ime Henryja Kissingera neraskidivo je povezano s pragmatičnom vanjskopolitičkom linijom koja je u jednom trenutku omogućila postizanje detanta međunarodnih napetosti i postizanje najvažnijih sovjetsko-američkih sporazuma koji su pridonijeli jačanju globalne sigurnosti", naveo je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kissinger je poticao dijalog Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza 1970-ih koji je doveo do prvih velikih sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja između dviju hladnoratovskih velesila.

Image
U 100. GODINI /

Umro je Henry Kissinger, kontroverzni američki diplomat i znanstvenik

Image
U 100. GODINI /

Umro je Henry Kissinger, kontroverzni američki diplomat i znanstvenik

Kineski predsjednik Xi Jinping i visoki kineski dužnosnici uputili su izraze sućuti američkom predsjedniku Joeu Bidenu i Kissingerovoj obitelji, priopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kissinger je bio dobar stari prijatelj kineskog naroda. On je pionir i graditelj kinesko-američkih odnosa", rekao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin na redovnoj konferenciji za medije.

Kissinger je posjetio Kinu više od 100 puta, a u srpnju se u iznenadnom posjetu Pekingu sastao sa Xijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heinz Alfred Kissinger rođen je u Fürthu u Njemačkoj 27. svibnja 1923. u židovskoj obitelji, s kojom se preselio u SAD 1938. godine, prije nacističke kampanje istrebljenja europskih Židova. Ime je promijenio u Henry, služio je u američkoj vojsci u Europi u Drugom svjetskom ratu, a na Harvardu je doktorirao 1954. godine.

"Henry Kissinger oblikovao je američku vanjsku politiku kao malo tko drugi. Njegova predanost transatlantskom prijateljstvu SAD-a i Njemačke bila je značajna i uvijek je ostao blizak svojoj njemačkoj domovini. Svijet je izgubio velikog diplomata", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je Kissingera opisao kao "stratega koji je pazio na najmanji detalj", a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila je da će "njegov utjecaj i nasljeđe nastaviti odjekivati u 21. stoljeću".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da odlazak Kissingera "označava kraj jedne ere, one u kojoj su njegov nevjerojatan intelekt i diplomatsko umijeće oblikovali ne samo smjer američke vanjske politike, već su imali dubok utjecaj na globalnu scenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hollywood tuguje,s popularnim 'Prijateljem' koji je iznenada preminuo opraštaju se kolege, prijatelji i obožavatelji...

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo