MOĆNA ARMATA

PUTIN OPET RAZORUŽAO ZAPAD: Novi ruski ‘supertenk’ čudo je vojne tehnologije

Britanska vojna obavještajna služba objavila je interni izvještaj upozorivši da je novi ruski ‘supertenk’ T-14 Armata nadmoćniji svim tenkovima kojima raspolažu snage NATO-saveza.

U istom izvještaju britanski obavještajci tvrde da najbolji britanski tenk Challenger II ne bi imao šanse protiv ruske Armate, piše Daily Mail.

NOVI RUSKI SUPERTENK: Pogledajte moćni T-14 Armata u akciji

Najrevolucionarniji tenk u zadnjih 50 godina

Britanski vojni dužnosnici uvjereni su da je novi ruski tenk ‘revolucionaran’ te prozivaju svoju vladu jer nije osigurala razvoj tenka kojim bi se adekvatno odgovorilo na rusku Armatu.

S druge strane, vladini dužnosnici smatraju da u ovom trenutku, dok je prioritet borba s džihadistima koji su uglavnom naoružani lakim oružjem, nema potrebe za razvoj novog teškog oklopnog vozila.

U internom izvještaju koji je objavio Sunday Telegraph stoji da Armata “bez pretjerivanja predstavlja najrevolucionarniji dizajn nekog tenka u zadnjih pola stoljeća”.

BIT ĆE POTPUNO NEVIDLJIVI: Ruski tenkovi postat će praktički neuništivi!

RUSSIA-HISTORY-WWII-PARADE-REHEARSAL

Lakši, brži i s tročlanom posadom

Armata je prvi potpuno novi ruski tenk još od modela T-72 iz 1973. godine. U odnosu na tenkove kojima raspolažu članice NATO-a, Armata je nižeg profila, lakši i brži. Posadu čine tri člana za razliku od NATO-vih tenkova koji najčešće imaju četveročlane posade.

Trup vozila je izrađena od čelika, keramike i kompozitnih materijala. Naoružan je topom kalibra 125 mm koji može ispaljivati protutenkovske rakete dometa do 8 kioometara.

IMA SE, MOŽE SE: Ovo je Crni Panter, najskuplji tenk na svijetu

RUSSIA-HISTORY-WWII-ANNIVERSARY

Potpuno automatizirana bespilotna kupola

Dizajneri ovog tenka uzeli su u obzir mogućnost da posada, u slučaju pogotka u tenk, može preživjeti.

“Po prvi puta, ovaj tenk ima potpuno automatiziranu i digitaliziranu bespilotnu kupolu uklopljenu u tenk. I po prvi puta posada tenka nalazi se u oklopnoj kapsuli na prednjem dijelu trupa tenka”, pišu oduševljeni britanski obavještajci.

Tenk je prvi puta predstavljen javnosti na prošlogodišnjoj vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobjede.

Povratak na Net.hr