PRVI PUT PRONAĐEN ŽIVI PRIMJERAK: / Misteriozno biće iz morskih dubina šokiralo znanstvenike

Image
Foto: Screenshot/Youtube

Znanstvenici su prvi put pod mikroskop stavili primjerak iznimno rijetkog te golemog crva - brodotočca pronađenog na Filipinima.

18.4.2017.
9:43
Screenshot/Youtube
VOYO logo

Brodotočac je crv koji može narasti i do 1,55 metara u dužinu i šest centimetara u širinu, a uglavnom se hrani drvom. Znanstvenicima je ova vrsta zanimljiva zbog činjenice da drvo nije najbolji prehrambeni proizvod, no ranije analize ovih životinjskih vrsta otkrile su kako se u unutrašnjosti crva nalaze bakterije koje se hrane drvom, odnosno razrađuju ga.

Iako je vrsta poznata dugi niz godina do sada nitko nije istraživao ove crve koji svoj život provede zabijen u tvrdu ljusku pod morem, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U moru kod Filipina pronađena je rijetka i enigmatična vrsta poznata pod nazivom Kuphus polythamia, ujedno najveća poznata bivalvularna vrsta na svijetu iz porodice brodotočca koji su obično znatno manji te se jako dobro skrivaju.

Veliki brodotočac kojeg su znanstvenici pronašli na području Filipina jedinstven je ne samo po svojoj veličini već i po tome da se hrani morskim muljem i sedimentom, a u tome mu pomažu bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima znatno manji organizam od ostalih brodotočaca, a životinja stvara svoju zaštitnu tubu u kojoj se skriva, a koja je izrađena od kalcijeva karbonata i sedimenta kojim se životinja hrani, odnosno kojeg prerađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo