OBJAVLJENA JEZIVA SNIMKA: / Trenutak kad se terorist raznio u krcatom pariškom kafiću

Snimka nadzorne kamere koja je snimila jeziv trenutak kada se Brahim Abdeslam (31) raznio bombom u pariškom restoranu Comptoir Voltaire, procurila je u medije.

26.4.2016.
9:26
youtube screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stariji brat donedavno natraženijeg bjegunca, sada pritvorenika, Salaha Abdeslama (27) raznio se bombom u kafiću. Na snimci, koja nije za svačije oči, vidi se silina eksplozije koja je Brahima odbacila unaprijed. Trenutak prije nego što je aktivirao eksploziv u punom restoranu pokrio je oči, vjerojatno se automatski htio zaštititi od eksplozije.

Začudo, nitko drugi, osim njega samog, nije ubijen.

Snimku je u nedjelju objavila francuska televizija M6 u nedjelju navečer.

U Bataclanu pobijeno 89 ljudi

Brahim je dio ekipe koja je 13. studenog izvela nekoliko simultanih terorističkih napada bombama i oružjem u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi. Ranjeno je 350 ljudi. Prvi napad dogodio se pored stadiona Stade de France gdje je Francuska igrala prijateljsku nogometnu utakmicu s Njemačkom. Nakon jake detonacije sa stadiona je hitno evakuiran predsjednik Francois Hollande.

Uslijedile su pucnjave i detonacije po gradu. Napadači naoružani kalašnjikovima upali su u još tri restorana. Najteži napad dogodio se u koncertnoj dvorani Bataclan tijekom rock koncerta. Tamo je automatskim puškama i bombama pokošeno 89 ljudi.

Preplašio se

Policija je u sljedećim tjednima pokrenula veliku akciju, pronašla i pobila sve napadače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedini preživjeli od te ekipe je Salah Abdeslam koji se trebao raznijeti bombom, međutim odustao je od namjere jer se navodno preplašio. Odbacio je svoj samoubilački prsluk daleko od centra grada, nazvao prijatelje iz Belgije i molio ih da dođu po njega.

U Bruxellesu se skrivao do 15. ožujka kada ga je uhvatila policija.

Veza sa briselskim napadom

Cijela ekipa, njih 10-ak, bila je dio europske ćelije Islamske države. Samo nekoliko dana nakon Abdeslamovog uhićenja bombe su odjeknule i u briselskom aerodromu i metrou. Nešto kasnije je uhićen Muhamed Abrinikoji se dopratio dvojicu briselskih samoubojica,Ibrahima el-Bakraouija i Najima Laachraouija, do aerodroma. Abrinijev samoubilački prsluk pronađen je na aerodromu, odbačen. Ispostavilo se da je on 'čovjek u bijelom' sa snimke nadzornih kamera na aerodromu.

Abrini je snimljen s Abdeslamom dva dana prije pariškog masakra. Ispostavilo se da su dugogodišnji prijatelji iz kvarta Molenbeek u Bruxellesu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali