PROMJENE U POPULARNOM TURISTIČKOM GRADU: / Turisti će smjeti unajmiti apartman, ali samo pod jednim uvjetom

U kolovozu 2020. godine barcelonske vlasti uvele su privremenu zabranu iznajmljivanja apartmana na kraće od mjesec dana pa bi sada ta mjera mogla postati trajna

9.2.2021.
15:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Španjolska prijestolnica Barcelona će možda dobiti najstrožu regulativu najma apartmana za turiste u Europi, u slučaju da se usvoji prijedlog gradske uprave.

Prema pisanju Bloomberga, ured gradonačelnice Ade Colau, u sklopu paketa mjera koje bi trebale zaštititi stambeni fond vala komercijalizacije u turističke svrhe koji stanovnike tjera iz grada, predlaže da vlasnici nekretnina smiju iznajmljivati apartmane pod jednim uvjetom.

Turisti moraju kod njih ostati najmanje 30 dana.

Plan gradonačelnice tumači se kao pokušaj zauzdavanja turizma

Tako bi regulativa najma turističkog smještaja u Barceloni bila dodatno pooštrena i to najviše preko internetskih platformi poput Airbnb-a. Bloomberg podsjeća da su gradske vlasti od 2011. uvele dozvole za apartmane namijenjene kratkoročnom najmu. No, izdavanje dozvola za središte Barcelone je 2014. godine zamrznuto.

Barcelona je 2018. godine uvela sustav identifikacije iznajmljivača koji omogućuje provjeru zakonitosti iznajmljivanja apartmana čiji oglasi stoje na internetu. U kolovozu 2020. godine barcelonske vlasti uvele su privremenu zabranu iznajmljivanja apartmana na kraće od mjesec dana pa bi sada ta mjera mogla postati trajna.

Prijedlog, prije glasovanja na gradskom vijeću, mora proći kroz javnu raspravu čiji će kraj biti u travnju. Plan gradonačelnice Barcelone tumači se kao još jedan pokušaj zauzdavanja industrije turizma. Godinama prije pandemije broj turista u Barceloni snažno je rastao te su apartmani postali glavni krivac nedostatka stambenog prostora. Također, bili su krivac i za skok cijena nekretnina kao i za smanjenje kvalitete života stanovnika grada zbog buke turista u već napučenom središtu Barcelone.

Međutim, ovaj prijedlog bi regulaciju mogao podignuti na novu razinu jer ured gradonačelnice navodi da je potreban tako agresivni prijedlog jer je regionalna vlada izdala Barcelonu. Lanjskog kolovoza je vlada u Kataloniji izdala uredbu koja će regulativu u turizmu pojednostaviti te uskladiti na regionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Turističke sobe

Uvedena je kategorija "turističkih soba", što označava sobe koje se iznajmljuju na kraće od 31 dan u stanu u kojem stanuje i vlasnik. Turističkim sobama nije potrebna dozvola regionalnih vlasti, dok je Barcelona na to ekspresno odgovorila uvođenjem moratorija od godinu dana na najam kraći od 30 dana.

Ono što gradske vlasti tvrde jest da će 670.000 stanova biti dostupno za najam u slučaju da se regulativa uvede. Riječ je o brojci koja nadmašuje broj dostupnih soba prije pandemije korone jer tada ih je bilo tek 14.000. Ipak, zbog dosadašnje regulative došli su neki rezultati.

Premda ukupni broj apartmana i dalje raste zbog širenja ponude u predgrađima, od 2017. je njihov broj u Barceloni smanjen za 940. U svom navodu Airbnb tvrdi da ih brine mogućnost da je najnoviji prijedlog vlasti u Barceloni ipak otišao predaleko, piše Bloomerg.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali