novi planovi

PROCJENE VOJSKE: Tisuće američkih vojnika ostaju u Afganistanu i nakon 2016. godine?

Tisuće američkih vojnika moglo bi ostati u Afganistanu i poslije 2016. godine, obajvio je Fox news. Odmak je to od dosadašnjeg plana kojim su amerikanci trebali zadržati tek nekoliko stotina vojnika na afganistanskom tlu.

General američke vojske John Campbell, glavni za Afganistan, ponudio je Pentagonu i saveznicima u NATO-u pet opcija. Predložio je ostanak 10 tisuća vojnika, smanjenje na osam tisuća ili planirano smanjivanje snaga. Pentagon još nije dao svoje mišljenje Bijeloj kući no očekuje se da će to uskoro učiniti.

“Afganistan je i dalje opasno mjesto”

Predsjedni Barak Obama u ožujku je objavio da će u Afganistanu do kraja ove godine zadržati 9,800 vojnika jer je to zatražio afganistanski predsjednik Ashraf Ghani. Prema prvom planu SAD je trebao do kraja ove godine smanjiti broj vojnika na afganistanskom tlu na 5,500.

“Afganistan je i dalje opasno mjesto”, komentirao je Obama svoju odluku. Namjeravao je ostaviti manji broj vojnika u ambasadi u Kabulu.

Trenutno je u Afganistanu 13,000 stranih vojnika. Većina je zadužena za treniranje lokalnih snaga.

Porastao bi pritisak militantnih grupa

Ipak, prema pisanju Wall Street Journala, američki dužnosnici strahuju da bi odlazak američke vojske povećao pritisak Talibana i drugih grupa, uključujući i one bliske Islamskoj državi, na vladu. Vojni izvori tvrde da je iskustvo u Iraku pokazalo kako je ofenziva Islamske države  u ljeto 2014. godine mogla biti spriječena da je SAD zadržao nekoliko tisuća savjetnika u Bagdadu.

Ipak, neki navode da je Afganistanu potrebna financijska pomoć kako bi se stabilizirao.

Kakva god odluka bila, pažljivo će ju pratiti NATO saveznici koji do sada nisu javno razmatrali povlačenje svojih snaga iz Afganistana.

Povratak na Net.hr