Benzin pored požara

PRIJETE NEREDI ŠIROM EUROPE: Dramatično upozorenje bivšeg šefa britanske tajne službe

Bivši prvi čovjek britanske obavještajne službe MI6 u intervjuu za BBC izjavio je kako bi sljedećih pet godina u Europu moglo ući više milijuna izbjeglica i migranata, što bi moglo dovesti do krize koja će preoblikovati cijeli kontinent.

“Ako Europa ne bude bila u stanju djelovati zajedno u dokazivanju značajnoj većini svojih građana kako je u stanju kontrolirati migrantsku krizu, EU će se naći u nemilosti narodnih ustanaka koji već ključaju”, rekao je Richard Dearlove.

Naglasio je opasnost ukidanja viznog režima za turske državljane koji ulaze u EU, a u zamjenu za njihovo ‘kontroliranje’ ulaska migranata u Uniju.

TURSKA DRŽI EU U ŠACI: Ako ne pristanu na ultimatum Ankare, moglo bi doći do nove migrantske krize

“To je perverzno, kao da gomilate spremnike s benzinom pokraj požara koji pokušavate ugasiti”, rekao je Dearlove.

Izbjeglice
Protesti i neredi, kako među izbjeglicama, tako i među stanovnicima Europe mogli bi biti sve većiFoto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Jedini način je “masivni odgovor” na uzroke migracije u Africi, kombiniran s “daleko agresivnijom operacijom uz sjevernoafričku obalu”, izjavio je bivši obavještajac.

Ali, Dearlove ne zagovara potpuno zatvaranje vrata migrantima.

“U stvarnome svijetu ne postoje čudotvorna ‘James Bond‘ rješenja”, rekao je. “Ljudske su plime nezaustavljive osim ako ne počnu gravitirati prema nekom drugom cilju.”

I posebna izaslanica UN-a Angelina Jolie Pitt upozorila je kako je humanitarni sustav za izbjeglice na rubu raspada. Govorila je o “strahu od migranata” i “utrkivanju do dna”, dok su se države utrkivale koja će se čvršće zaštititi od “migrantske prijetnje”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr