NERAVNOMJERNI KOMPROMIS

PREMIJERKA SRBIJE: ‘Kosovu trebamo dati najmanje što moramo, a dobiti najviše što možemo’

‘Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo – stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet’, poručila je srbijanska premijerka govoreći o mogućem sporazumu s Kosovom

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedjeljak kako iskreno vjeruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu povijesni dogovor Srba i Albanaca, uz ocjenu da je do rješenja moguće doći jedino kompromisom, koji podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali nešto i dobiju.

“Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo – stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet”, ocijenila je predsjednica vlade Srbije.

AMERIKA UPUTILA OŠTRU PORUKU SRBIJI I KOSOVU: ‘Uklonite zapreke, izbjegnite provokacije i vratite se pregovorima’

Dijalog nema smisla dok Priština ne ukine carinske pristojbe

Brnabić je ponovila i već višemjesečno stajalište Beograda kako nema nikakva smisla govoriti o nastavku srpsko-albanskog dijaloga sve dok Priština ne ukine carinske pristojbe (od 100 posto, jednostrano uvedene u studenom 2018. na robu iz Srbije i BiH).

“Mogu se nadati  da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god pristojbe utjecale na nas u središnjoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji – Srbima i Albancima”, ocijenila je Brnabić.

Na pitanje što očekuje od predstojećeg susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. rujna, Brnabić je istaknula kako u Berlinu želi potvrditi dobre odnose dviju država i učvrstiti ih, unatoč neslaganjima koja postoje između Berlina i Beograda o Kosovu, jer je Srbija pokazala da je “pouzdan, iskren i predvidljiv partner” Njemačkoj. Merkel je, naglašava Brnabić, ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vrijeme kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim dijelom Evrope, što će Srbija “uvijek znati cijeniti”.

BRUXELLES PRED SRBIJU STAVLJA ŠEST ZADATAKA? Bez njih ne mogu u EU, ključno pitanje vezano je uz Kosovo

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr