Predsjednik pozvao na bojkot onih koji bude strahove i zele unistiti EU

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u petak Francuze da na europskim izborima ovaj mjesec ne glasuju za euroskepticne stranke, upozoravajuci da oni zele vratiti unatrag europsku integraciju stvaranu desetljecima.

U kolumni u Le Mondeu, Hollande kritizira protekcionisticke politike protiv eura koje zastupa krajnje desna Nacionalna fronta Marine Le Pen, koja bi po zadnjim anketama na izborima trebala dobiti najvise glasova.

“Zbog gospodarske krize, neke snage u Francuskoj i drugim zemljama zele unistiti EU, racunajuci na razocaranost i malodusnost i budeci strahove”, pise Hollande. “No kraj eura znacio bi neumoljivu stednju, kraj financijske solidarnosti i valutu prepustenu milosti i nemilosti spekulanata.”

Smijesi im se 11 posto na europskoj razini

Hollande naglasava da Francuska i dalje zeli zastititi svoje kljucne industrije, regulirati trgovinu i zastititi svoje radnike od socijalnog dumpinga, ali i dodaje: “Kako moze zemlja koja izvozi vise od cetvrtine svoje proizvodnje riskirati izolaciju?”.

Krajnje desne stranke mogle bi na izborima za Europski parlament dobiti oko 11 posto glasova na europskoj razini i formirati novu politicku skupinu u Europskom parlamentu predvodenu francuskom Nacionalnom frontom i nizozemskom Slobodarskom strankom (PVV), no njihov utjecaj bit ce zanemariv.

Povratak na Net.hr