DEPRESIVNA ZEMLJA

PRAVO NA OSMIJEH: Francuz tuži državu jer u putovnici ne može imati fotografiju na kojoj se smješka

Nakon što mu je odbijen zahtjev da za putovnicu priloži svoju fotografiju na kojoj se diskretno osmjehuje, jedan je Francuz odlučio svoje pravo izboriti sudskim putem.

Francuz kojeg su mediji nazvali Thierry bori se sudskim putem za pravo da ljudi na fotografijama mogu imati makar diskretan, tzv. osmijeh Mona Lise, piše Francaise Expres.

Tuži državu za zlouporabu moći

On smatra da ozbiljna lica u putovnicama ljude čine depresivnima, a državu je tužio za zlouporabu moći i ovlasti. U pismu koje je uputio agenciji AFP upitao se je li od države odgovorno optuživati ljude za smijanje, naročito u depresivnoj zemlji kakva je, po njegovom mišljenju, Francuska.

U Francuskoj, kao i u većini drugih zemalja, vrijedi pravilo da osobe na fotografijama u putovnicama moraju imatu neutralni izraz lica, kako bi ih se, u slučaju potrebe, što lakše moglo usporediti s licima ostalih građana u bazi podataka.

IMALI IH BOMBAŠI: Francuska traži EU da poboljša sustav otkrivanja lažnih sirijskih putovnica

“S osmijehom bi izgledali prijateljskije”

S obzirom na razlike u širini osmijeha, tehnologija za prepoznavanje lica ponekad teško može provesti identifikaciju.

Thierryjev odvjetnik zahtjev svoga klijenta obrazložio je tvrdnjom da bi Francuzi s nasmijanim licima na fotografijama u putovnicama izgledali prijatelsjkije prilikom ulaska u strane zemlje.

ODJECI TERORISTIČKIH NAPADA U PARIZU: Koliko je radikala s putovnicama BiH?

Povratak na Net.hr