KRISTALNA NOĆ

POVRATAK U DOBA TREĆEG REICHA: Njemački neonacisti na Facebooku objavili uznemirujuću kartu Berlina

Na valu sve jačeg desničarenja jašu, očekivano, i njemački neonacisti. Sada su otišli korak dalje.

Njemačka policija pokrenula je istragu protiv skupine neonacista nakon što su na internetu objavili kartu Berlina s označenim sinagogama, židovskim vrtićima, školama, grobljima i tvrtkama u svrhu obilježavanja godišnjice pogroma, u povijesti poznatog pod imenom Kristalna noć.

Označena karta pojavila se u jednoj Facebook grupi, a nazvana je ‘Židovi među nama!’. Uznemirujuću objavu prvi su spazili aktivisti nevladine udruge MBR. ‘Ovo je napad na naše otvoreno društvo. Ovo je napad na sve nas’

ŠOKANTNI RAZMJERI EKSTREMIZMA: Otkriven neonacistički manifest kojeg njemački desničari ne žele da vidite

Dana 9. studenoga 1938. godine lokalni nacistički uredi diljem Njemačke, Austrije, Sudeta i Čehoslovačke, dobili su naredbu za ‘spontanim’ pogromom nad Židovima. U dvodnevnom pokolju i općem kaosu, nazvanom Kristalna noć, ubijeno je najmanje 90 Židova, uništeno 267 sinagoga, vandalizirano više od 7500 židovskih obrta i tvrtki, silovano nebrojeno ljudi.

Uhićeno je više od 30.000 Židova, mahom muškaraca, zdravih i mladih. Poslani su u konc-logore gdje su s vremenom dočekali smrt u najgorim mukama. Kristalna noć bila je izlika koju su nacisti trebali ne bi li mogli započeti proces emigriranja Židova iz Njemačke i transfera njihove imovine arijevcima.

10 NAJGORIH ZLOČINA KOJE SU POČINILI NACISTIČKI SS ODREDI: Pod Himmlerom stvarali oružje koje je čak i sam Hitler zabranio

Dodajmo tome kako su nacisti za ovaj pogrom optužili same Židove te njemačkoj Židovskoj zajednici izdali kaznu u ekvivalentu današnjih 400 milijuna dolara.

Povratak na Net.hr