HRABRA ODLUKA

POVIJESNA ODLUKA: Predsjednik velike europske sile diže ruke nakon samo jednog mandata

Francuski predsjednik Francois Hollande objavio je da neće u utrku za još jedan predsjednički mandat.

Taj Hollandeov potez mnogi smatraju iznenađujućim, piše BBC.

Prvi predsjednik u modernoj povijesti koji neće tražiti reizbor

‘Odlučio sam da se neću kandidirati za obnovu mandata’, rekao je Hollande u televizijskom obraćanju uživo.

Francois Hollande (62), izabran 2012. u utrci s Nicolasom Sarkozyjem, postaje tako prvi francuski predsjednik nakon 1958. koji se neće kandidirati za drugi mandat, uz iznimku Georgesa Pompidoua koji je umro za mandata 1974.

Hollande se u posljednje vrijeme suočava s vrlo niskim ocjenama popularnosti. Rekao je da je svjestan rizika nekandidature, a upozorio je i na opasnost koja vreba sa strane krajnje desne Nacionalne Fronte.

FRANCE-ATTACKS-NICE-GOVERNMENT
Francois HollandeFoto: ERIC GAILLARD

‘Hrabra odluka’

Među prvima koji su reagirali na taj njegov potez bio je bivši ministar gospodarstva Emmanuel Macron koji je tu Hollandeovu odluku nazvao hrabrom.

Potez još uvijek aktualnog predsjednika sada otvara vrata natjecanju za kandidata Socijalističke stranke. Premijer Manuel Valls favorit je za osvajanje kandidature, a prošlog je vikenda i sam najavio da je spreman za tu utrku.

FRANCE-NICE-ATTACK
Manuel VallsFoto: THOMAS SAMSON

Podsjetimo, više od četiri milijuna francuskih birača prošlog je vikenda odabralo bivšeg premijera Francoisa Fillona koji će biti kandidat desne Republikanske stranke na izborima koji će se održati u travnju i svibnju.

Francois Fillon
Francois FillonFoto: THOMAS SAMSON

Najnovije ankete sugeriraju da će Fillon osvojiti najviše glasova u prvom krugu, a u drugom bi se mogao suočiti s kandidatkinjom Nacionalne Fronte Marine Le Pen.

FRANCE-POLITICS-PARTIES-FN
Marine Le PenFoto: ERIC FEFERBERG/AFP

Hollandeov mandat, obilježen nekolikim vojnim operacijama izvan zemlje (Mali, Srednjoafrička Republika, Irak, Sirija) bio je mandat najgorih terorističkih napada u Francuskoj nakon oslobođenja (238 mrtvih): na Charlie Hebdo 13. studenog 2015. u Parizu i Saint-Denisu te u Nici 14. srpnja 2016.

Povratak na Net.hr