trgovina ljudima

POSLJEDICA POLITIKE JEDNOG DJETETA: Tisuće mjanmarskih žena prisiljavane na ženidbu u Kini

Studija sadržava preko 400 ispovijedi žena s preko 40 lokacija u Mjanmaru i Kini gdje se navodi kako su prisiljavane na brak i trudnoću

Više od 7,400 žena iz Mjanmara bile su prisiljene na ženidbu s muškarcima iz Kine između 2013. i 2017. godine, objavili su autori nove studije u petak.

Potražnja za trgovinom ženama

Većina tih žena je također bila prisiljena i na trudnoću, prema studiji koju su objavili znanstvenici iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg i tajlandske ženske asocijacije Kachin.

Studija sadržava preko 400 ispovijedi žena s preko 40 lokacija u Mjanmaru i Kini.

Kineska politika jednog djeteta rezultirala je razlikama u populaciji u kojoj muškarci nadmašuju broj žena za skoro 34 milijuna ljudi te tako potiču potražnju za trgovinom ženama iz susjednih zemalja.

BUDISTI ETNIČKI ČISTE MJANMAR: Pola milijuna Rohindža izbjeglo u Bangladeš od kraja kolovoza

Prisiljene na bak

Sukobi, oduzimanje zemljišta, i ostale povrede ljudskih prava mjanmarske vlade u pograničnim područjima, ponajviše u pokrajinama Shan i Kachin, gdje su na tisuće žena bez dokumenata otjerane u ruke krijumčara ljudima i prisiljene na brak iz kojega ne mogu izaći, napominju istraživači.

“Žrtve prisilnog braka trpe niz kršenja svojih ljudskih prava te su izložene fizičkim i psihološkim rizicima”, rekao je glavni autor studije Courtland Robinson.

“Ova studija skreće pažnju na bit problema i na hitno djelovanje i podršku žrtvama”, naglasio je Robinson.

VOJNA KAMPANJA U MJANMARU NATJERALA 700.000 ROHINDŽA NA BIJEG: Muslimanske zemlje pozvane da stanu uz njih

Poziv za pomoć

Studija poziva Mjanmar da prekine unutarnje sukobe i da osigura da njeni građani posjeduju osobne dokumente, koji bi im omogućili zakonit rad u Kini.

Također poziva vladu Kine da omogući mjanmarskim izbjeglicama sigurno utočište i humanitarnu pomoć kako bi se umanjila njihova ranjivost na trgovinu ljudima.

Povratak na Net.hr