PORAŽAVAJUĆE IZVJEŠĆE WHO-A: / Tek 6 zemalja uspjelo smanjiti dijabetes, rak i kardiovaskularne bolesti

Image
Foto: Thinkstock

Danska, Luksemburg, Novi Zeland, Norveška, Singapur i Južna Koreja jedine su na dobrom putu da ostvare zacrtani cilj - da do 2030. godine za trećinu smanje smrtnost od tih bolesti

4.9.2020.
12:28
Thinkstock
Play logo

Samo šest zemalja u svijetu učinilo je dosta na smanjenju nezaraznih bolesti kao što su dijabetes, rak i kardiovaskularne bolesti, a kriza koju je izazvala pandemija Covid-19 pokazuje koliko je "hitno" boriti se protiv njih, stoji u izvješću koje je naručila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Danska, Luksemburg, Novi Zeland, Norveška, Singapur i Južna Koreja jedine su na dobrom putu da ostvare zacrtani cilj - da do 2030. godine za trećinu smanje smrtnost od tih bolesti, zaključuje se u izvješću koje je u petak objavio britanski časopis The Lancet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje se poboljšava za kardiovaskularne bolesti i rak želuca

Druge zemlje još mogu nadoknaditi kašnjenja uz uvjet da se protiv tih bolesti bore na više frontova i primijene strategije koje su drugdje dale rezultate, navodi se u tekstu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Smrtnost od bolesti koje je djelomice moguće izbjeći kao što su dijabetes, rak pluća i debelog crijeva globalno se "presporo smanjuje ili čak pogoršava u brojnim zemljama". Nasuprot tome, stanje se poboljšava za kardiovaskularne bolesti i rak želuca.

Obveza smanjenja preuranjene smrti

Zacrtani cilj smanjenja nezaraznih bolesti jedan je od 17 "ciljeva održivog razvoja" koje je prihvatila Organizacija Ujedinjenih naroda 2015. godine u okviru "Agende 2030".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj cilj sadrži obvezu smanjenja preuranjene smrti (od 30 do 70 godina) za jednu trećinu do 2030. a koje su izazvane rakom, kardiovaskularnim bolestima, kroničnim respiratornim bolestima i dijabetesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Prvo izvješće objavljeno je 2018., a ovo najnovije koje potpisuju Kraljevski koledž u Londonu (Imperial College London), Svjetska zdravstvena organizacija i nevladina udruga Alliance razmatra točku to točku ostvaren napredak.

Pandemija pokazala da je potrebna promjene politike borbe protiv smrti koje je moguće izbjeći

Pandemija bolesti Covid-19 koja u teškim oblicima najviše pogađa osobe koje boluju od kroničnih bolesti "jasno pokazuje koliko je žurno potrebno da vlade primijene politike borbe protiv smrti koje je moguće izbjeći", navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo dopustiti da nezarazne bolesti postanu generacijska katastrofa, sinonim za uništen ljudski potencijal i produbljenje nejednakosti", komentira Bente Mikkelsen, ravnateljica odjela za nezarazne bolesti u WHO-u.

Djelotvorne mjere za borbu protiv nezaraznih bolesti

Play logo

Izvješće sadrži popis djelotvornih mjera koje je potrebno poduzeti, a među njima su jačanje kontrole konzumiranja duhana i alkohola (zabrana oglašavanja, povećanje poreza na te proizvode, upozorenja na ambalaži itd. )

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se preporučuju "učinkoviti programi za rano otkrivanje raka" i bolji pristup lijekovima za povišeni krvni tlak, za dijabetes i astmu, kao i terapije za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja u rizičnih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo