NOVI DETALJI

ISIS PREUZEO ODGOVORNOST ZA NAPAD U MANCHESTERU! Uhićen 23-godišnjak, premijerka May tvrdi: ‘Znamo identitet bombaša samoubojice’

Policija je u južnom dijelu Manchestera uhitila 23-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu sa sinoćnjim terorističkim napadom na koncertu Ariane Grande u kojem je ubijeno 22 ljudi, a njih 59 je ranjeno, a svjetske agencije javljaju da je Islamska država preuzela odgovornost za napad.

“Možemo potvrditi da smo uhitili 23-godišnjaka u južnom Manchesteru”, objavila je policija na Twitteru.

AFP piše kako je ISIS preuzeo odgovornost za napad putem svoje agencije Amaq. Poruka Islamske države u kojoj preuzimaju odgovornost za napad objavljena je i na engleskom jeziku. Kažu da su “vojnici kalifata postavili bombu među mnoštvo križara” tijekom koncerta.

Džihadisti su ujedno zaprijetili novim napadima.

Javnosti se obratila i britanska premijerka Theresa May koja je teroristički napad nazvala “kukavičkim činom”.

“Terorist je aktivirao bombu kraj jednog od izlaza iz Manchester Arene, namjerno izabravši mjesto i vrijeme kako bi izazvao maksimalno krvoproliće”, kazala je May.

IDENTIFICIRANA PRVA ŽRTVA NAPADA: 18-godišnjakinja je umrla majci na rukama… Deseci očajnih roditelja traže svoju djecu

May je kazala da je u napadu ubijeno 22 ljudi, kao i napadač, te da je 59 njih ranjeno, od kojih su mnogi u životnoj opasnosti. Kazala je kako policija smatra da je napadač bio sam, ali pokušavaju otkriti je li dio neke šire terorističke mreže. May je također otkrila da policija i sigurnosne službe znaju identitet napadača, ali da u ovom trenutku ne mogu potvrditi njegovo ime.

Američke sigurnosne službe tvrde da je napadač u Manchester Arenu stigao javnim prijevozom.

Britanska kraljica Elizabeta II. izrazila je u utorak najdublju sućut svima koji su pogođeni samoubilačkim napadom u Manchesteru.

“Čitava nacija je šokirana činjenicom da je toliko ljudi ubijeno i ranjeno sinoć u Mancesteru, odraslih i djece, koji su uživali u koncertu”, kazala je kraljica u priopćenju.

“Znam da govorim u ime svih kada izražavam najdublju sućut pogođenima tim užasnim događajem, posebno obiteljima i bližnjima onih koji su ubijeni ili ranjeni” u tom “barbarskom činu”, dodala je Elizabeta II.

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak navečer u Manchester Areni, čiji je kapacitet 21 tisuću mjesta i najveća je u Europi, gdje je nastupila američka pjevačica Ariana Grande pred publikom u kojoj je bilo i mnogo djece. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu na teritoriju Velike Britanije od srpnja 2005. kad su četvorica britanskih muslimana ubila 52 osobe u samoubilačkim bombaškim napadima u londonskoj podzemnoj željeznici.

‘DIJELOVI TIJELA BILI SU POSVUDA’: Cure stravične ispovijesti svjedoka, objavljena i jeziva fotografija iz dvorane

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, no dvojica američkih dužnosnika povukla su paralele s napadima islamista u studenome 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan i drugim lokacijama u Parizu u kojima je ubijeno 130 osoba.

Pristaše Islamske države oduševljeno su pozdravile napad na društvenim mrežama, a neki su pozvali i na nove slične napade.

Povratak na Net.hr