Play ponuda

JE LI OVO TERORIST IZ BERLINA? / Otkriven novi trag, u kamionu smrti pronađeni dokumenti 24-godišnjeg Tunižanina!

Image
Foto: AFP/Berliner Zeitung

I druga osoba koja je privedena zbog sumnje u umiješanost u napad kamionom u Berlinu puštena je na slobodu. Unatoč kritikama, policija poručuje kako ipak ne tapkaju u mraku.

21.12.2016.
11:34
AFP/Berliner Zeitung
Play ponuda

Dva dana nakon krvavog napada na božićni sajam u Berlinu, policija je pustila i drugog sumnjivca na slobodu. U međuvremenu njemački Spiegel javlja kako su pod sjedalom kamiona pronađeni dokumenti 24-godišnjeg državljanina Tunisa. Navodno se radi o dokumentima ureda za azilante, a osoba identificirana kao Anis A., policiji je poznata zbog ranijeg fizičkog napada te pod još dva imena.

Samo dan ranije iz policijskog pritvora pušten je i tražitelj azila iz Pakistana, kojeg se inicijalno sumnjičilo da je bio za volanom kamiona smrti nakon što je uočen i uhićen tri kilometra od mjesta napada.

Njemačka policija intenzivirala je danas potragu za vozačem kamiona koji je ubio 12 ljudi na božićnom sajmu u Berlinu i priopćila je da prati više tragova.

Image
KAKO JE POLICIJA ZABRLJALA LOV NA NAJTRAŽENIJEG BJEGUNCA: /

Pakistanca uhitili samo zato jer je prešao cestu na crveno?!

Image
KAKO JE POLICIJA ZABRLJALA LOV NA NAJTRAŽENIJEG BJEGUNCA: /

Pakistanca uhitili samo zato jer je prešao cestu na crveno?!

Mnogo je nepoznanica

Nakon što su pustile na slobodu pakistanskog tražitelja azila uhićenog blizu mjesta napada, vlasti su upozorile da je napadač u bijegu i da je vjerojatno naoružan. Također su priopćile da nije poznato je li počinitelj djelovao sam ili je imao pomagače.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Čelnik Udruge njemačkih detektiva rekao je ranije za njemačku televiziju kako se policija nada da će uskoro izvršiti novo uhićenje.

"Prilično sam uvjeren da ćemo možda sutra ili u bliskoj budućnosti imati novog osumnjičenog", rekao je Andre Schulz u talk showu na ZDF-u.

Oštrije mjere sigurnosti

List Passauer Neue Presse prenio je u izdanju od srijede izjavu čelnika skupine ministara unutarnjih poslova 16 njemačkih saveznih država, Klausa Bouillona, koji je rekao da su potrebne oštrije mjere sigurnosti.

"Želimo povećati policijsku nazočnost i pojačati zaštitu božićnih sajmova. Imat ćemo više ophodnji. Časnici će biti naoružani strojnicama. Želimo otežati pristup sajmovima s vozilima parkiranim poprijeko", rekao je Bouillon za novine.

Velika tragedija

Kamion težak 25 tona zaletio se u ponedjeljak u drvene kućice u kojima se prodaju kuhano vino i kobasice i pritom ozlijedio oko 48 osoba. Od 12 mrtvih, šestero su Nijemci. Poljski vozač kamiona pronađen je ubijen u kabini vozila.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi svima "posebno teško palo ako se potvrde pretpostavke da je počinitelj ovog djela netko tko je ovdje u Njemačkoj zatražio zaštitu i azil. To bi bilo posebno gnjusno i prema tolikim njemačkim građanima koji se svakodnevno brinu oko izbjeglica, kao i prema ostalim izbjeglicama kojima je zaštita u našoj zemlji zaista potrebna i koji se trude integrirati u ovo društvo."

Merkel na meti kritika

Dio političara smatra da je njezina politika otvorenih vrata prema migrantima kriva za napade i pozvali su na promjenu imigracijske i sigurnosne politike nakon što je Merkel dopustila da više od milijun migranata uđe u zemlje u posljednje dvije godine.

Protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) priopćila je u utorak da Njemačka više nije sigurna.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann rekao je za njemački radio u srijedu da postoji veći rizik od islamističkih napada zbog priljeva migranata.

Play ponuda
Play ponuda