žrtve genocida?

PLANINA TURKMENA U SIRIJI: Dvojica ruskih pilota pala su na područje ovih pobunjenika

Turkmeni koji žive u sirijskoj planini Turkmen, gdje su pala dvojica ruskih pilota, bore se protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i Islamske države, a surađuju s pobunjenicima koje podržava Zapad.

Oni su etnički Turci koji žive u regiji Sirije, Iraka i Irana od 11. stoljeća. Uglavnom su koncentrirani na sjeveru, na području planine Turkmen u Latakiji u blizini granice sa Turskom, kao i u Alepu, Idlibu, Homsu i regiji Damaska, piše al Jazeera. Procjenjuje se da ih ima između 1,5 i 3,5 milijuna.

RUSI OBJAVILI: “Drugi pilot je živ i zdrav i nalazi se u našoj vojnoj bazi”

Pobjegli zbog ruskih napada

Pod vlašću Bashara al-Assada u Siriji, Turkmenima je bilo zabranjeno da objavljuju ili pišu na turskom, navodi BBC. Vlada ih nije priznavala kao manjinu, a kako navode agencije, režim ih je ponekad smatrao doušnicima Ankare.

U proteklom periodu, tisuće civila pobjegla su u Tursku sa područja Latakije zbog ruskih zračnih napada. Njih 5.000 je stiglo u izbjeglički kamp u Arfali, na sirijskoj strani granice.

UN je ove godine objavio da su Turkmeni na meti IS-a i da je nad njima, kao i nad drugim manjinama na tom području, možda počinjen genocid.

NOVA INICIJATIVA: Rusija spremna s Turskom i SAD oformiti zajedničko zapovjedništvo

Surađuju s Frontom al Nusra?

Turkmeni su formirali brojne pobunjeničke grupe, uključujući Sirijske turkmenske brigrade 2012. godine, koje broje 10.000 pripradnika, piše BBC. Brigada u provinciji Latakija, Jabal al-Turkmen brigada, nastala je 2013. i sastoji se od 12 naoružanih jedinica.

Druga obalna divizija formirana je ove godine i blisko sarađuje sa Slobodnom sirijskom vojskom koju podržava Zapad, piše al Jazeera.

Navodno, turkmenske brigade rade i sa drugim opozicijskim grupama na sjeveru Latakije, uključujući Nusru front, saveznika Al-Kaide, i Ahrar al-Sham.

Ovo područje je bilo poprište borbi između sirijske vojske, iranskih snaga i libanskog Hezbollaha, koja imaju rusku zračnu podršku.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr