KAKO JE DOŠLA DO TOGA? / Petirkina ušteđevina od 700 tisuća eura zapalila Hrvatsku: Ona tvrdi da je 'sve pošteno zaradila' a čini se da je ključan bio jedan potez

Image
Izvor: HRT/YouTube/Screenshot

Politički rad profesorice biologije i teologije počeo je u Račanovoj vladi, no sudeći prema ušteđevini, daleko unosnije je bilo priklanjanje kozervativno-klerikalnoj struji.

23.1.2023.
16:35
HRT/YouTube/Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U nedjelju je gošća Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' bila nekadašnja HSS-ovka Marijana Petir, danas nezavisna saborska zastupnica (koja stoji uz vladajuću većinu) te bivša zastupnica u Europskom parlamentu. U jednom trenutku Stanković se dotaknuo njezine ušteđevine rekavši da je riječ o iznosu od 800.000 eura. Nakon što je Petir na to odmahnula glavom davši do znanja da iznos ipak nije toliki, voditelj se ispravio i rekao da je riječ o iznosu od 700.000 eura što ona nije ni potvrdila ni zanijekala. " Sve što imam sam pošteno zaradila, sve je transparentno. Sve podatke ima Porezna uprava", rekla je.

Image
U 'NEDJELJOM U 2' /

Marijana Petir nije mogla doći k sebi zbog poteza Aleksandra Stankovića: 'To je moja privatna stvar. Sve sam pošteno zaradila'

Image
U 'NEDJELJOM U 2' /

Marijana Petir nije mogla doći k sebi zbog poteza Aleksandra Stankovića: 'To je moja privatna stvar. Sve sam pošteno zaradila'

U aktualnoj imovinskoj kartici Marijane Petir još očito stoje njezini stari podaci, zadnje promjene su učinjene 2021. godine. Prema njima je nezavisna zastupnica s liste HDZ-a prije dvije godine raspolagala s 335.000 eura i 130.000 kuna ušteđevine. Godinu prije, netom nakon okončanja njezina mandata u Europskom parlamentu, raspolagala je sa znatno većom ušteđevinom koja je tada premašivala 5 milijuna kuna.

'Nemam nekretnine, živim u roditeljskoj kući'

Objašnjavajući u to vrijeme kako je uspjela na stranu staviti novce do kojih većina njezinih kolega može samo uz pomoć EuroJackpota, pojasnila kako njezin ‘Eurojackpot‘ ne leži samo u Europarlamentu. "Nikad nisam imala kredit i živim u roditeljskoj kući, te nemam nekretnina dok ih mnogi moji kolege imaju. I tu nije riječ samo o prihodima iz Europskoga parlamenta, nego o plodovima mojega 20-godišnjeg rada“, poručila je javnosti tada ova štedljiva profesorica biologije i teologinja, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Njezin politički rad je počeo u Račanovoj vladi nakon 3. siječnja 2000. godine, kad je postala glasnogovornica HSLS-ovog ministra zaštite okoliša Bože Kovačevića. Marijana Petir obnašala je potom i funkcije glasnogovornice Tomčićevog HSS-a te glasnogovornice izbornog stožera Stipe Mesića, uoči njegova drugog mandata. Tri godine je bila i zamjenica SDP-ove županice Sisačko-moslavačke županije, kasnije osuđene Marine Lovrić Merzel.

No sudeći prema ušteđevini, daleko unosnije je bilo priklanjanje kozervativno-klerikalnoj struji. Nakon 2011. god. djeluje u Saboru kao članica Odbora za ljudska prava u svojstvu predstavnice Katoličke crkve, a 2014. je s kandidacijske liste HDZ-a i HSS-a izabrana i za zastupnicu u EU parlamentu. Tamo je pet godina primala plaću od barem 6000 eura, dok u Saboru zadnje tri godine ima primanja od oko 18 tisuća kuna.  

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču