PAKISTAN PROGLASIO IZVANREDNO STANJE: / 'Napad skakavaca je atipičan i alarmirajući'

Image
Foto: Profimedia

Najgora je ovo najezda skakavaca u više od dva desetljeća

1.2.2020.
10:57
Profimedia
Play logo

Pakistanske vlasti proglasile su izvandredno stanje suočene s rojevima pustinjskih skakavaca koji u velikim količinama jedu usjeve, dok raste zabrinutost zbog moguće nestašice hrane.

„Suočeni smo s najgorom najezdom skakavaca u više od dva desetljeća te smo odlučili proglasiti izvanredno stanje kako bismo se nosili s prijetnjom“, rekla je u subotu ministrica informiranja Firdous Ashiq Awan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku i nacionalni plan za borbu s najezdom odobrio je premijer Imran Khan nakon što je u petak obaviješten o prijetnji.

„Sumnjam da ćemo biti u stanju proizvesti 27 milijuna tona žita ove godine“, rekao je za njemačku agenciju dpa Nisar Khaskhali, poljoprivrednik i član poljoprivredne komore pokrajine Sind. „Napad skakavaca je atipičan i alarmirajući“, rekao je Narodnoj skupštini ministar za sigurnost hrane Makhdoom Khusro Bakhtiar.

Ušli iz Irana

Vlasti se bore s najezdom pustinjskih skakavaca zbog ograničenih sredstava, kazao je. Kukac koji se hrani usjevima u lipnju je iz Irana ušao u Pakistan te je već poharao velika područja uzduž jugozapadnih okruga i opustošio polja pamuka, pšenice, kukuruza i drugih usjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skakavci su putovali sve od južne pokrajine Sind pa do zapadne pokrajine Khyber Pakhtunkhwa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodni vremenski uvjeti i zakasnio odgovor vlasti olakšali su skakavcima razmnožavanje i prelazak iz pustinje u predjele s usjevima i u obližnje gradove.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo