UBLAŽENE MJERE / Pada broj zaraženih koronavirusom u Sidneyu: 'Ne želimo da se itko opusti i misli da je najgore iza nas'

Novi Južni Wales u ponedjeljak je zabilježio najmanji porast novozaraženih u više od tri tjedna, a dio mjera u sklopu lockdowna ublažen je u Sydneyu

20.9.2021.
8:27
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Australska savezna država Novi Južni Wales u ponedjeljak je zabilježila najmanji porast novozaraženih u više od tri tjedna, a dio mjera u sklopu lockdowna ublažen je u prijestolnici te države Sydneyu.

Premijerka Gladys Berejiklian kaže da je 935 novih slučajeva zabilježeno u Novom Južnom Walesu, što je najmanje od 27. kolovoza, dok su četiri osobe umrle. Dan ranije zabilježena su 1083 slučaja.

"Osjećamo se pozitivnije nego prethodnih tjedana, ali ne želim da se itko od nas opusti i misli da je najgore iza nas", kazala je Berejiklian novinarima u Sydneyu.

'Izazovan listopad'

"Budući da smo vidjeli gomilanje toliko slučajeva, znamo da će listopad biti vrlo izazovan za naš bolnički sustav", dodala je.

Gotovo pola od 25 milijuna stanovnika Austrlije je u lockdownu nakon brzog širenja delta varijante u najvećim gradovima Sydneyu i Melbourneu. Zbog toga su dužnosnici odustali od tzv. "zero covid" strategije i nastoje brzim cijepljenjem stanovništva ublažiti mjere.

Kako se cijepljenje ubrzava, a 53% odrasle populacije NSW-a potpuno je cijepljeno, neka ograničenja okupljanja ublažena su u ponedjeljak u 12 najteže pogođenih predgrađa na zapadu Sydneya.

Ograničenja za vježbanje na otvorenom ukinuta su, dok se potpuno cijepljeni mogu okupljati na otvorenom u grupama do pet osoba.

Susjedna država Victoria u kojoj je Melbourne zabilježila je jedan smrtni slučaj i 567 zaraženih, što je najveći dnevni porast ove godine. Ta je država predstavila plan ukidanja restrikcija kada se cijepi 70 posto stanovnika, što vlasti očekuju oko 26. listopada.

Trenutno je u toj državi cijepljeno 44 posto stanovnika, što je manje od nacionalnog prosjeka koji iznosi 47 posto.

Australija je uglavnom provodila politika "zero covida" uz drastična zatvaranja tijekom većine pandemije. Od početka pandemije u zemlji je zabilježeno 1.167 smrtnih slučajeva i 87 tisuća slučajeva zaraze. Od sredine lipnja, kada je delta prvi puta zabilježena u Sydneyu, zabilježeno je oko 56 tisuća slučajeva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali