OPASNA PRIJETNJA

OZBILJNO UPOZORENJE IZ SAMOG VRHA EU: ‘Ako se Unija raspadne, imat ćemo novi rat na Balkanu’

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker u intervjuu za Financial Times komentirao je entuzijazam američkog predsjednika Donalda Trumpa oko Brexita te ga nazvao ‘iritantnim’.

Prilikom posjete SAD-u prošlog mjeseca, Jean Claude Juncker razgovarao je s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, a u razgovoru ga je upozorio na opasnost koja prijeti zapadnom Balkanu.

‘Rekao sam potpredsjedniku da ne pozivaju druge da odu iz EU, jer ako se raspadne EU, imat ćemo novi rat na zapadnom Balkanu’, rekao je Juncker u intervjuu za Financial Times.

Mogućnost izbijanja novog rata

Dodao je kako je za zemlje Balkana iznimo važno da imaju mogućnost da postanu članice Europske unije kako ne bi krenule u novi rat na tom području.

‘Ako ih pustimo na miru, BiH, Republiku Srpsku, Makedoniju, Albaniju, sve te zemlje, opet ćemo imati rat’, prenosi RT izjavu Junckera.

Trumpova je retorika, kazao je Juncker, prema kojoj je Amerika na prvom mjestu, preplašila Europljane zbog činjenice da je na čelu Amerike, po prvi put nakon Drugog svjetskog rata predsjednik koji ne mari za Europu.

Trump nije zainteresiran za razgovore

Kazao je i kako uskoro ponovno planira posjetiti Sjedinjene Američke Države no nije siguran hoće li se naći s Trumpom.

Istaknuo je kako je u tijeku pokušaj dogovora sastanka s Trumpom, no kako mu je rečeno, američki predsjednik ima druge prioritete. U intervjuu je istaknuo kako je dobio dojam da Trump ne razumije ništa o Europskoj što je potkrijepio primjerom u kojem je Trump bio na telefonskoj liniji s Turskom, a mislio je da razgovara s Junckerom.

Povratak na Net.hr