PUŠTEN IZ PRITVORA

OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE: Sud BiH oslobodio optužbi hrvatskog branitelja Matu Čondrića

Sud BiH oslobodio je u petak optužbi hrvatskog branitelja Matu Čondrića iz Slavonskog Broda da je kao pripadnik Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) počinio ratne zločine na području Bosanskog Broda tijekom 1992. godine, izvijestila je Balkanska informativna mreža (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina.

Čondrić je pušten iz pritvora u kojem se nalazio od studenog prošle godine. Tijekom izricanja nepravomoćne presude predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH Šaban Maksumić je ocijenio da Državno odvjetništvo BiH nije uspjelo dokazati da je Čondrić u ljeto 1992. seksualno zlostavljao jednu ženu u prostorijama stadiona “Polet”, kao ni da je zlostavljao jednog civila.

Proturječnosti u iskazu

“Analizom svih iskaza svjedoka, a posebno oštećene N.H., Vijeće nije moglo izvan svake razumne mjere utvrditi da je optuženi Čondrić počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Vijeće ne dovodi u pitanje da je oštećena N.H. bila izložena seksualnom zlostavljanju tijekom zatočenja, ali u njenom iskazu postoje proturječnosti u vezi s identitetom počinitelja”, rekao je Maksumić.

Čondrić, koji živi u Slavonskome Brodu, uhićen je na graničnome prijelazu u Bosanskom Brodu. Hrvatski branitelj Mato Čondrić tijekom rata bio je pripadnik 108. brigade ZNG i 101. brigade HVO.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr