IZBORNE NAMJEŠTALJKE?

OPORBA U BIH OPTUŽUJE HRVATSKU I SRBIJU: ‘Radi se o organiziranom zločinačkom pothvatu’

Tijekom provjera su otkriveni brojni slučajevi u kojima su birači koji žive u BiH prijavljeni za glasanje u inozemstvu tako da je netko zlorabio njihove osobne podatke i krivotvorio potpise

Čelnici najveće oporbene stranke i član državnog izbornog povjerenstva u BiH optužili su u utorak Hrvatsku i Srbiju da pokušavaju namjestiti rezultate predstojećih lokalnih izbora u BiH, pomažući sumnjive registracije birača za glasanje iz inozemstva. Izbori bi se trebali održati 15. studenog, a izborno povjerenstvo je dobio neuobičajeno veliki broj prijava birača koji žive u inozemstvu i žele glasati ondje ili dopisnim putem. Najviše ih je iz Hrvatske i Srbije.

‘U pokušaj izbornih prevara uključene obavještajne službe’

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je u utorak kako vjeruje da su u pokušaje izbornih prijevara umiješane obavještajne službe susjednih zemalja. Slično smatra i član izbornog povjerenstva Suad Arnautović.

“Imam opravdane sumnje da se radi o organiziranom zločinačkom pothvatu, ali ne samo individualaca nego čak i nekih službi susjednih zemalja”, kazao je Arnautović za TV Federacije BiH.

Prema evidenciji povjerenstva, na popisu registriranih birača za glasanje iz inozemstva je 101.000 osoba, a zbog različitih nepravilnosti odbijeno je gotovo 28 tisuća zahtjeva za upis.

‘Pobjedama u BiH hvalili su se Plenković i Vučić’

Tijekom provjera su otkriveni brojni slučajevi u kojima su birači koji žive u BiH prijavljeni za glasanje u inozemstvu tako da je netko zlorabio njihove osobne podatke i krivotvorio potpise. Iz povjerenstva su takve slučajeve prijavili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Također se pokazalo da su neki birači i na popisu za glasanje u inozemstvu i u BiH, pa postoji mogućnost da glasaju dvaput.

Nikšić smatra da je veliki broj prijava iz Hrvatske i Srbije povezan s potporama tamošnjih vlasti njihovim političkim favoritima u BiH, HDZ-u Dragana Čovića i Savezu nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

“Pobjedama u BiH hvalili su se Plenković i Vučić. Oni sad vraćaju dug”, ustvrdio je Nikšić na konferenciji za novinare.

Povratak na Net.hr