ZAKON NE ZABRANJUJE

ODBAČENA PRIJAVA ANTIFAŠISTA: U jednoj članici Europske unije dopušteno je nošenje ustaških uniformi

Dokumentacijski arhiv autrijskog otpora (DOeW) podnio je prijavu protiv općinskih vlasti u Felklarmarktu zbog toga što dopuštaju korištenje ustaških simbola na svečanosti u Bleiburgu.

No, općinske vlasti Felklarmarkta odbacile su prijavu uz konstataciju da u Austriji nije zabranjeno nošenje ustaških uniformi, prenosi Tanjug.

“Austrijski zakon to ne zabranjuje”

DOeW, koji se bori protiv veličanja nacističke prošlosti, u svom priopćenju ističe kako se obilježavanju godišnjice u Bleiburgu okupljaju pristaše ustaškog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske koja je bila vazal nacističke Njemačke. Ustaški simboli u Bleiburgu se nose s ponosom i pjevaju ustaške pjesme, stoji u priopćenju DOeW-a u kojem se ističe kako je to zabranjeno čak i u Hrvatskoj.

U svojoj prijavi DOeW objašnjava razliku između ustaške i današnje službene zastave Republike Hrvatske, navodeći da zastava NDH počinje s bijelim kvadratom na šahovnici. Ističu kako taj simbol treba potpasti pod Zakon o zabrani veličanja nacističkih simbola.

Odbacujući prijavu, vlasti Feklamarkta pozivaju se na pravno mišljenje Pokrajinske službe za zaštitu ustavnosti Koruške, navodeći da korištenje starog, povijesnog grba – šahovnice s početnim bijelim kvadratom – nema nikakve veze sa simbolima koji su u Austriji zakonom zabranjeni.

“Nošenje ustaških uniformi ili dijelova znakova, odnosno simbola istih formacija nije zabranjeno u Austriji. Pogledajte članak 1. zakona o zabrani uniformi”, stoji u odgovoru općinskih vlasti.

INCIDENT NA BLEIBURGU: Austrijska policija oduzela oružje počasnom vodu HV-a

pxl_120512_981
Sudionik komemoracije u BleiburguFoto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Osude odluke općinskih vlasti

DOeW je vlastima u Feklamarktu poslao i primjerke propagandnih plakata kojima su bili vrbovani dobrovoljci za “Handžar” diviziju, a na kojem se nalaze kukasti križ i šahovnica NDH, ali i simboli zloglasnog SS-a.

Udruženje bivših logoraša iz Koruške oštro je osudilo odbacivanje prijave nazvavši ga sramotnim.

“Vlasti u Feklamartku citiraju iz Wikipedije proglašavajući simbol SS-a grbom iz srednjeg vijeka”, stoji u priopćenju koruških logoraša.

Tamošnja povjesničarka Lisa Retl ističe kako je jasno da je riječ o oznakama 13. SS divizije i da austrijski zakon ima jasan stav o zabrani tih simbola.

S druge strane, općinske su vlasti u Štajerskoj reagirale na prijavu DOeW-a u vezi dvaju spomenika u Feldbachu, na kojima je grb 14. SS divizije, koja je u travnju 1943. počinila pokolj.

Tamošnje vlasti su potkraj prošlog mjeseca prekrile spomenik koji će ostati prekriven dok se ne nađe rješenje o daljnjem postupku prema tim natpisima. Vlasti razmatraju da uz spomenik postave ploču s objašnjenjem ili da posve uklone sporno spomen-obilježje.

POVJESNIČARI O BLEIBURGU: Komemoracija žrtava nije oplakivanje režima

 

Povratak na Net.hr