Novi skandal trese Zaru

Poznati modni brend Zara opet se našao u središtu skandala. Zaposlenici su se pobunili zbog nehumanih i sve težih uvjeta rada kojima su podvrgnuti, zbog čega mnogi moraju preskakati i obroke da bi preživjeli.

Globalno popularni brend čiji je vlasnik grupacija Inditex iz Španjolske tako se ponovo našao na stupu srama.

Iako njeni vlasnici kotiraju vrlo visoko na ljestvici najbogatijih na svijetu, čini se kako za svoje radnike ne mare previše. Nakon prošlogodišnje bune zaposlenika u Španjolskoj, na red je došla i Amerika.

”Izrabljuju nas! Moramo preskakati obroke kako bi preživjeli”, proučili su djelatnici Zare koji su se okupili na prosvjedu u New Yorku.

Jednaki uvjeti za sve i puno radno vrijeme

23-godišnja zaposlenica Sharlene Santos predvodi nezadovoljne radnike. Bore se za puno radno vrijeme i jednake mogućnosti napredovanja za sve, bez nacionalne i rasne pripadnosti.

”U Zari sam od 2012. godine, na početku sam radila 40 sati tjedno, a svojom sam plaćom mogla pomoći i roditeljima i platiti školovanje. Sada radim samo 16 sati tjedno. S takvom satnicom moramo birati hoćemo li plaćom platiti režije, stanarinu ili hranu. Neki od kolega moraju preskakati obroke da uštede koji dolar i prežive”, ogorčena je Santos.

Osnovni problem zaposlenici vide u činjenici što Zara stalno zapošljava nove kadrove, a postojećima smanjuje satnicu.

Podsjetimo, modni brend Zara je prošle godine imala tri milijarde dolara profita.

Povratak na Net.hr