NAKON ČEDE ČOLOVIĆA

OBAVJEŠTAJNI SKANDAL: Srpske tajne službe uhitile CIA-inog špijuna u Beogradu!

Sigurnosno-informativna agencija (BIA) u suradnji sa srpskim Ministarstvom unutarnjih poslova privela je prije nekoliko dana visokog dužnosnika Uprave kriminalističke policije (UKP) zbog sumnje da je američkoj CIA-i odavao povjerljive informacije iz MUP-a, neslužbeno doznaju srpske Novosti.

Kako navodi sprski list, pozivajući se na dobro obavještene izvore, policijski dužnosnik se sumnjiči da je Amerikance redovito izvještavao o aktivnostima u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim promjenama, stanju u službi, kao i policijskim akcijama na terenu.

HRVATSKI ŠPIJUN SE SLOMIO PRED ISTRAŽITELJIMA: ‘Zaklat će mi obitelj. Ako ih zaštitite, sve ću priznati!’

Slijede nova uhićenja?

“Prikupljene je informacije prenosio u direktnom kontaktu s operativcima CIA-e. Dakle, riječ je o klasičnom obavještajnom radu, a osumnjičeni je već duže vrijeme bio pod prismotrom”, rekao je izvor za Novosti.

Ističe da postoje osnovane sumnje da su još neki srpski državljani upleteni u slučaj, te da istraga neće stati samo na ovom slučaju.

HLADNI RAT SRBIJE I HRVATSKE: Je li uhićenje Čolovića naredio Vučić i kakve veze s aferom ima Teksas?

Ovo je za kratko vrijeme druga akcija otkrivanja osoba koje je u Srbiji vrbovala neka strana obavještajna služba. Početkom rujna operativci BIA uhitili su državljanina Srbije Čedu Čolovića, koga je vrbovala hrvatska vojna obavještajna služba. On je priznao krivnju i nagodio se sa tužiteljstvom na tri godine zatvora.

‘Poznato je da Hrvati surađuju s Nijemcima’

Kako pišu Novosti, prema operativnim podacima srpskih obavještajnih agencija u zemlji trenutno “djeluje” između 100 i 150 agenata, koji za potrebe svojih zemalja svakodnevno, javno ili tajno, prikupljaju informacije.

Od 20 najjačih obavještajnih agencija, koliko ih je aktivno u Srbiji, “najagresivnije” su njemačka (BND), engleska (MI 6), kao i agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA).

AFERA BALKANSKI ŠPIJUN: Čoloviću potvrđena kazna, zbog špijuniranja za Hrvatsku ide tri godine u zatvor!

Izvor srpskih novosti ističe da je sve više onih sa Bliskog istoka, iz Irana i Turske, ali i s teritorija Kosmeta. Pored njih “operiraju” Hrvati, Slovenci i Bosanci.

“Poznato je, još od Drugog svjetskog rata, da Hrvatska obavještajna služba tijesno surađuje sa Njemačkom službom (BND), koja je kod nas veoma aktivna”, rekao je za Novosti Momir Stojanović, bivši direktor Vojno-sigurnosne agencije (VBA).

Povratak na Net.hr