SUSJEDI ŠIRE ZID / Na granici s Hrvatskom postavljaju desetke kilometara nove žilet žice - boje se ilegalnih migranata

Uz već postojećih oko 200 kilometara zapreka, Slovenija planira postaviti još nekoliko desetak kilometara žilet žice na granici s Hrvatskom

16.9.2021.
13:38
Nel Pavletic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako je i postojala neka nada među žiteljima pograničnih mjesta s obje strane hrvatsko-slovenske granice da će više od 200 kilometara žilet žice biti konačno uklonjeno, slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs uništio ju je najavom novih kilometara bodljikavih zapreka.

"Slovenija će produžiti ogradu na granici s Hrvatskom namijenjenu onemogućavanju ilegalnih migracija", rekao je Hojs tijekom posjeta Savinjskoj regiji, koja se proteže od hrvatske do austrijske granice te najavio postavljanje još nekoliko desetaka kilometara "protumigrantske ograde", piše Večernji.

Nastavak je to politike odvraćanja migranata koju je Slovenija započela tijekom krize 2015. godine. Iako je u međuvremenu priljev migranata s istoka značajno pao, ograda je bivala sve duljom. Za novo proširenje Vlada Janeza Janše navodno planira izdvojiti milijun eura.

Mještani uz granicu su se tijekom posljednjih šest godina učestalo žalili na probleme koje imaju u svakodnevnom životu. Lovci i udruge za zaštitu životinja su, pak, upozoravale na divljač koja je stradavala zapetljavši se u oštre kolutove ograde.

Ne očekuje se značajniji val

No, Hojs ne odustaje, već priprema potpisivanje ugovora o postavljanju nove žilet žice na južnoj granici, koje bi moglo započeti za dva do tri tjedna, iako se ne očekuje veći migrantski val iz Afganistana, kojeg su ponovno preuzeli talibani.

Poručio je da europski ministri unutarnjih poslova nisu dozvolili otvaranje vrata EU za izbjeglice i migrante, poput onog prije šest godina. "To znači da će Europa pomagati samo onima kojima je pomoć uistinu potrebna, a to su ranjive skupine, žene i djeca", naglasio je Hojs.

Manji broj ilegalnih prelazaka

Inače, u prvih sedam mjeseci ove godine je u Sloveniji je evidentirano 5000 nezakonitih prelazaka granice, što je 70 posto manje nego lani. Oko polovicu ilegalnih migranata čine Afganistanci, Pakistanci i Bangladešani, dok je smanjen broj migranata iz Maroka i Alžira.

Uz fizičku zaštitu granica, Slovenija je odbila poduprijeti otvaranje humanitarnih koridora te je postrožila uvjete za dobivanje azila. Premijer Janša tvrdi da sve više zemalja postavlja barikade ili vojsku na svoje granice, referirajući se na Bugarsku, koja je najavila postavljanje nekoliko stotina vojnika na granicu s Turskom zbog mogućeg vala migranata iz Afganistana te na Poljsku koja je razvukla žilet žicu i postavila 2000 vojnika na granici s Bjelorusijom iz koje bježe građani nezadovoljni režimom Aleksandra Lukašenka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali