POTRES U ITALIJI

NOĆ STRAHA I KAOSA: Zemlja se tresla 150 puta, prvi potres, paradoksalno, spasio mnoge živote

Tijekom noći središnju je Italiju pogodilo oko 150 podrhtavanja tla koja su uslijedila jučerašnjim jačim potresima. Jedna osoba preminula je od posljedica srčanog udara, a materijalna šteta je golema.

 

Nakon jučerašnja dva jaka potresa u središnjoj Italiji uslijedila je noć u kojoj je zabilježeno oko 150 podrhtavanja tla. Srećom, ljudskih žrtava nema, ali su spasioci neposredno nailazili na lakše ozlijeđene osobe i veliku materijalnu štetu. U gradu Tolentinu jedan je stariji građanin preminuo od posljedica srčanog udara, a jedno dijete je u kritičnom stanju. U gradu Ussiti spasioci su izvukli dvije starije osobe iz ruševina njihova doma. Gradonačelnik tog grada poručio je kako je 80 posto kuća i stanova nakon potresa nenastanjivo.

Sigurnost potražili u automobilima na otvorenom

Građani su u strahu od novih jakih udara izašli iz svojih domova na ulice gdje ih je pak dočekala kiša koja je jučer padala nad središnjom Italijom. Civilna zaštita zbrinula je stotine osoba koje su pobjegle iz svojih domova zbog potresa, iako su brojni stanovnici radije ostali u svojim automobilima, uspaničeni dodatnim podrhtavanjima koji su dosezali jačinu od 4,6.

“Šteta je velika, no zasad se ne organiziraju operacije potrage ni spašavanja na ruševinama”, piše u priopćenju civilne zaštite čiji je šef izdao upozorenje građanima da nikamo ne putuju osim ako nije riječ o hitnom slučaju. ‘Situacija se još uvijek procjenjuje te se obavljaju sve potrebne hitne provjere’, poručio je šef civilne zaštite Fabrizio Curcio.

Seizmički aktivno područje

Jučerašnji i noćašnji seizmički događaji povezani su s velikim potresom koji je 24. kolovoza ove godine sravnio Amatrice sa zemljom, smatraju stručnjaci. ‘Ovaj događaj je sigurno na neki način povezan s potresom koji je pogodio ovu regiju u kolovozu. Istina je da je ovo područje seizmički aktivno. To je vjerojatno aktiviralo novi rasjed u zemljinoj kori’, rekao je za La Republiccu seizmolog Alessandro Amato.

Iako je kiša prestala rano ujutro, spasioci su čekali dnevnu svjetlost da počnu procjenjivati stanje kuća i brojnih povijesnih zdanja tih turističkih naselja. Situacija je najteža u gradu Castelsantangelo sul Nero gdje još uvijek nema napajanja električnom energijom

Škole zatvorene, bolnice i zatvori evakuirani

Iz predostrožnosti, škole u tom području zatvorene su u četvrtak. Pedesetak pacijenata iz nekoliko bolnica je evakuirano, kao i studentski dom i dom umirovljenika.

Zatvorenici u Camerinu, među kojima ih je nekoliko lakše ozlijeđeno ili u šoku, premješteni su u veliki zatvor Rebbibia u Rimu.

Povijesna jezgra Vissa, blizu epicentra potresa, potpuno je zatvorena preprekama i snage reda savjetuju novinarima da se ne približavaju zgradama.

Prvi potres vjerojatno spasio živote

Po američkom Institutu Geological Survey, prvi potres jačine 5,5 zabilježen je u 19.10 sati blizu Castel Sant’Angela sul Nera, u pokrajini Marke, a drugi, jačine 6,1, dva sata kasnije desetak kilometara sjevernije.

Oba potresa osjetila su se u velikom dijelu Italije i izazvala paniku sve do Rima gdje su mnogi izašli na ulicu. Paradoksalno, prvi je potres možda spasio brojne živote nagnavši stanovnike da izađu iz svojih kuća prije drugog, razornijeg potresa.

Središnju Italiju pogodio je strašan potres u gradu L’Aquili 2009., u kojem je poginulo 300 osoba, a 24. kolovoza ove godine grad Amatrice magnitude 6,0 koji je također usmrtio 300 ljudi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr